Audio vodič

ODGOJNI DOM IVANEC

ODGOJNI DOM IVANEC

 

Osnovana 1925. godine institucija poznata kao Pahinsko bavila se brigom o maloljetnicima iz cijele Kraljevine koji su skrenuli na krivi put. U početku svog rada ustanova je primila 35 dječaka.

Unatoč mijenjanju naziva, Odgojni dom Ivanec uvijek je naglašavao obrazovanje i osposobljavanje djece. U ranim fazama, djeca su usvajala vještine poput stolarskog i krojačkog zanata te drvotokarstva. Kroz desetljeća su se programi razvijali, prilagođavali suvremenim potrebama te su uvodili nove zanate poput montera strojeva i parketara.

Također, moramo istaknuti da je ovo imanje u prošlosti,  bilo u vlasništvu oca našeg skladatelja Nikole Fallera. Nikola Faller rođen je 22. travnja 1862. godine na ovom mjestu koje je tada bila kurija na obiteljskom imanju. Kuriju je sredinom 19. stoljeća sagradio njegov otac, ivanečki odvjetnik. Fallerova majka Valerija potjecala je iz roda grofova Oršić. Nikola Faller je bio istaknuti hrvatski dirigent i skladatelj. Njegovo glazbeno nasljeđe uključuje više od 250 izvedenih djela, 1900 dirigentskih nastupa i preko 40 autorskih skladbi, uključujući komorne kompozicije, zborske pjesme i crkvenu glazbu.

Obitelj Faller preselila se 1877. godine u Zagreb, a imanje je prodano Gustavu Taussigu. Naposljetku je imanje otkupila Kraljevska zemljana kazniona u Lepoglavi te je 1925. godine osnovano Državno uzgajalište Pahinsko, današnji Odgojni dom Ivanec.

S prilagodbom i razvojem programa tijekom godina, Odgojni dom Ivanec ostaje do dan danas iznimno bitan čimbenik u odgoju i obrazovanju mladih.