Audio vodič

RODNA KUĆA NARODNOG HEROJA JOSIPA KRAŠA

RODNA KUĆA NARODNOG HEROJA JOSIPA KRAŠA

 

Kuća u kojoj je Josip Kraš odrastao, gdje ste i vi danas, uređena je kao muzej, koji je posvećen njegovom životu, herojskim djelima i doprinosu borbi protiv fašizma. Ovdje možete dobiti uvid u njegovu obiteljsku povijest, djetinjstvo i okolnosti koje su oblikovale njegovu hrabrost i odlučnost da se suprotstavi okupatoru.

Josip Kraš rođen je 26. ožujka 1900. godine, a postao je poznat kao jedan od važnih sudionika narodnooslobodilačke borbe tijekom Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Josip Kraš je poginuo 18. listopada 1941. godine u Zagrebu u okršaju s ustašama. Sahranjen je 1968. godine u grobnici narodnih heroja na zagrebačkom groblju Mirogoj. Zanimljivo je da i dan danas postoji spomen-ploča na mjestu kuće u Petrovoj ulici u Zagrebu u kojoj je od 1937. do 1941. živio kao sekretar CK KPH. Po Josipu Krašu je nazvana i zagrebačka tvornica keksa i čokolade Kraš, a Grad Ivanec odužio mu se tako što je po njemu nazvao jednu ulicu te uredio njegovu rodnu kuću. Ona je obnovljena u tradicijskom duhu te u vrijednosnom smislu predstavlja značajan primjer tradicijskog graditeljstva ovog područja. 

Ova kuća prikazuje autentičan prikaz nekadašnjeg načina života u Vuglovcu i pruža vrijedan kulturni i povijesni uvid u to razdoblje.