Audio vodič

DOBRODOŠLI U IVANEC – PLANINARSKI GRAD!

DOBRODOŠLI U IVANEC – PLANINARSKI GRAD!

 

Dobrodošli u Ivanec: grad rudara, planinara, grad legendi i grad burne povijesti! Dozvolite da vas provedemo kroz priču ovog zanimljivog grada. Ivanec je poseban po mnogočemu: svojim prirodnim ljepotama, kulturnom nasljeđu, neobičnoj povijesti i arheološkim nalazištima, a mi smo ga brendirali kao planinarski grad zbog planine Ivančice pod kojom je Ivanec savio svoje gnijezdo. 

Područje grada Ivanca proteže se na 29 naselja gdje živi nešto manje od 13 000 stanovnika čija su toplina i gostoljubivost prepoznatljiva crta ovog grada.

Jedan od najznačajnijih atributa Ivanca je njegova povezanost s planinom Ivančicom. Ova lijepa planina je žila kucavica i simbol grada. Pješačke staze i planinarski putevi predstavljaju Ivančicu kao omiljenu destinaciju za sve ljubitelje prirode i planinarenja.

Bogatstvom svoje povijesti Ivanec se uspio istaknuti kao važno kulturno središte i odoljeti brojnim povijesnim kušnjama i previranjima. Smješten u Varaždinskoj županiji, prostire se na preko 9581 hektara. Njegova povijest i geografski položaj čine ga ključnim središtem ovog dijela Hrvatske.

Ivanec je arheološki dragulj koji je zabilježen na kartama svjetskih otkrića kao jedno od prvih boravišta ljudske vrste. Ovdje su otkrivene kamene sjekire iz brončanog doba, pružajući nam uvid u prapovijesno nasljeđe. Važnost tih otkrića nije samo u materijalnoj vrijednosti nego i u dubokom razumijevanju evolucije ljudske civilizacije.

Prvi spomeni grada datiraju prije više od šest stoljeća. Grad je dobio ime po kapeli svetog Ivana Krstitelja, izgrađenoj u 13. stoljeću, a taj je svetac i danas zaštitnik grada, pa se 24. lipnja slavi kao Dan grada Ivanca. Tijekom srednjeg vijeka, Ivanec je bio povezan sa sjedištem reda Fratres hospitalis sancti Johannis Iherisolimamitani, poznatog kao Red svetog Ivana Jeruzalemskog.

Kada kažemo da je Ivanec grad burne povijesti, tada mislimo na česte promjene vlasnika koji su prošli kroz Stari grad Ivanec i okolicu. Obitelj Petheö de Gerse bila je vlasnik posjeda tijekom 250 godina. Tijekom 18. i 19. stoljeća posjed se mijenjao, a kaštel u Ivancu igrao je ključnu ulogu u povijesti mjesta. Obitelj Kukuljević-Sakcinski postala je vlasnik kaštela 1867. godine, a uređenjem perivoja i posvećenosti prosvjeti ostavila je neizbrisiv trag u Ivancu.

Uistinu, Ivanec je više nego što se čini na prvi pogled. Ovaj grad krije nebrojene priče.