Audio vodič

CRKVA SVETE MARGARETE

CRKVA SVETE MARGARETE

 

Ova prekrasna crkva ima bogatu povijest koja seže daleko u prošlost.

Prvi put se spominje u 1431. godine. Zagrebački kaptol je u toj ispravi od 6. lipnja 1431. godine izvijestio bana Hermana Celjskog da je, prema banovoj zapovijedi, utvrdio međe posjeda Gotalovec Jakoba Gotala. Godine 1551. spominje se belski župnik Stjepan.

Povijest margečanske župe nešto je sustavnije zabilježena od 1638. godine kada je varaždinski arhiđakon Petar Oškoci posjetio župu. Tada se saznalo da je crkva podignuta na posjedu Petheövih, s drvenim oltarima, pjevalištem i propovjedaonicom. Današnja crkva svete Margarete, barokne arhitekture, izgrađena je u 19. stoljeću.

Unutrašnjost crkve krase prekrasni drveni oltari, propovjedaonica i orgulje u historicističkom stilu iz 19. stoljeća. Na južnom zidu svetišta uzidana je spomen-ploča koju je posvetio Metel Ožegović Barlabaševački svome ocu Stjepanu.

Ova crkva posjeduje i zanimljive primjerke obrednih predmeta, uključujući prekrasnu pokaznicu od pozlaćenog srebra s poludraguljima te najstariji ciborij od pozlaćenog srebra iz 1670. godine.