Audio vodič

ČERNE MLAKE

ČERNE MLAKE

 

Ovo tajanstveno mjesto poznato kao Černe mlake u narodu je poznato kao mjesto okupljanja vještica ili zletišče coprnic

Pored bogate prirode, Černe mlake također predstavljaju interesantno mjesto za istraživanje lokalne povijesti i folklora. Legende o vješticama i misterioznim događajima privlače pažnju lokalnog stanovništva, turista i zaljubljenika u neobične priče. 

Prva legenda kaže da su nekoć davno prigorskog rudara Jandraša usred noći presrele tri prelijepe žene u svilenkastoj odjeći. One su ga vukle kroz potok Bistricu sve do Černih mlaka gdje su druge žene u crnini plesale oko najveće mlake. Nakon tog bizarnog susreta Jandrašova sreća u životu se značajno popravila.

Druga legenda pripovijeda o prigorskoj obitelji koja se vraćala s proštenja u Mariji Bistrici. Na putu prema Ivančici naišli su na ženu u bijelom koja je prala rublje u potoku. No, iznenada je nestala i sve članove obitelji ostavila na neko vrijeme bez dara govora. Kada se vratila bila je odjevena u crno. Vjeruje se da je to bila jedna od coprnica koja je na tom mjestu prala svoje grijehe.

Treća legenda je povezana s prigorskim pastirima čija je stoka počela nestajati na planini. Nakon što su istraživali, pronašli su mnogo kostiju oko takozvanog „morskog oka” na Černim mlakama. Narod je vjerovao da su coprnice ovdje obavljale svoje mračne rituale i prinosile žrtve. Jedna posebno neobična priča govori o kravi koja se vratila s planine pola bijela, pola crna, a zatim davala nevjerojatnu količinu mlijeka sve dok jednog dana nije nestala, a narod je vjerovao da je u nju ušao duh coprnice s Ivančice.

Černe mlake u Ivancu nisu samo zanimljiva lokacija premrežena legendama i misterijama nego i jedinstveno prirodno bogatstvo.

Ovo područje karakterizira prekrasna priroda i živopisna okolina. Mlakama dominira nekoliko manjih jezeraca, okruženih gustim šumama i zelenilom, što stvara idiličan ambijent za opuštanje i uživanje u prirodi. Zaljubljenicima u fotografiju ovo mjesto pruža bezbroj prilika za snimanje prekrasnih pejzaža i prirodnih čuda.