Audio vodič

POTOK BISTRICA

POTOK BISTRICA

 

Ivanec već više od 150 godina iskorištava vodenu snagu potoka Bistrice. Još prije korištenja električne energije ovaj je potok bio prava blagodat za pogon i razvoj mlinarstva u našem kraju.

Potok Bistrica izvire iznad sela Prigorca u podnožju Ivančice i stvara slikovite kaskade dok prolazi kroz centar Ivanca, a potom se spaja s rijekom Bednjom. Između izvora i ušća Bistrice nalazi se visinska razlika od oko 200 metara što je omogućilo stvaranje impresivnog hidroenergetskog sustava s čak 20 objekata, uključujući mlinove i pilane.

Prije korištenja parnih strojeva i elektromotora mještani Ivanca su se oslanjali na hidroenergetske potencijale poput ovog potoka. Kroz precizno kontrolirane kanale i žljebove voda je usmjeravana prema drvenim mlinskim kolesima, koristeći snagu vode i pretvarajući je u energiju hidroenergetskog potencijala, a tadašnja država je čak dodijelila koncesiju za korištenje vodnog prava na vodotoku Bistrica Božidaru pl. Kukuljeviću.

Ovdje su nekada postojali putevi s obje strane potoka. Kolske zaprege su prelazile koritom, a pješaci su koristili drvene mostiće - takozvane brvi, za prijelaz s jedne na drugu obalu. Na ovom dijelu potoka žene su prale rublje u bistroj vodi, a klopotanje kola mlinova bio je najčešći zvuk koji je pratio marljiv rad žena.