Audio vodič

FRIŠČIĆEV MLIN

FRIŠČIĆEV MLIN

 

Izniman duh starog vremena još uvijek obitava u Friščićevom mlinu, izgrađenom 1956. godine, koji je nekada služio kao srce zajednice dok je mljeo žito za žitelje Prigorca. Ovaj mlin bio je u vlasništvu Andrije Friščića, a danas o njemu brine njegov sin Stjepan Friščić. Ovo je ujedno jedini mlin na potoku Bistrica koji još uvijek radi. 

Mlin je obnovljen 2004. godine uz podršku Turističke zajednice grada Ivanca i sada je jedini aktivan mlin na ovom području. Mlin melje žito na tradicionalan način, pokretanjem vodenog mlinskog kola, onako kako se to radilo prije stotinjak godina. Osim svoje funkcije, mlin je postao turistička atrakcija, privlačeći mnoge izletnike i planinare na putu za Ivančicu. Ovdje se možete okrijepiti iz izvora pitke vode i uživati u zvucima vodenog kola. 

Moramo napomenuti da je ovaj mlin zapravo povezan s drvenim mlinom koji se nekada nalazio 50 metara niže u smjeru Ivanca. Obitelj Pofuk iz Prigorca je bila prvi vlasnik tog starog mlina. Andrija Friščić je preuzeo mlin u najam 1939. godine, a nakon Drugog svjetskog rata ga je otkupio od obitelji Pofuk. No, s vremenom je dotrajali drveni mlin zamijenjen sadašnjim mlinom, izgrađenim na novoj lokaciji.