Audio vodič

IVANEČKO GROBLJE

IVANEČKO GROBLJE

 

Na ovom malenom brdu zvanom Koraničev brieg smješteno je slikovito groblje poznato kao Ivanečko groblje. Ime brijega potječe od susjednog zaseoka Koranići, a smješteno je uz cestu koja pruža prekrasan pogled na okolicu.

Na većem, istočnom dijelu groblja dominira jedna neobična građevina. Radi se o slikovitoj kapelici koja ne služi u sakralne svrhe. Zanimljivo je da dosadašnja istraživanja nisu uspjela otkriti mnogo informacija o ovoj kapelici pa nije poznato kada je točno podignuta i koje svrhe je služila. Tajna njezine povijesti još je neotkrivena.

Jedna od značajnih činjenica o ovom groblju je njegova povezanost sa župnom crkvom svete Marije Magdalene. Vjeruje se da je groblje nekoć bilo smješteno blizu te crkve, no vladavina Josipa II u 18. i 19. stoljeću donijela je promjene. Josip II je donio reformatorske odluke kojima je odredio da se groblja trebaju ukloniti iz blizine crkava i premjestiti izvan naselja. Stoga se smatra da je groblje u Ivancu premješteno na svoju trenutnu lokaciju upravo u to vrijeme.

Danas Ivanečko groblje predstavlja važan spomenik lokalne povijesti i mjesto gdje počivaju mnoge generacije Ivančana. Posjetitelji mogu prošetati stazama ovog mirnog mjesta i odati počast onima koji su oblikovali povijest ovog kraja.