Audio vodič

KAPELA SVETOG DONATA

KAPELA SVETOG DONATA

 

Kapela svetog Donata u Ivancu predstavlja jedan od povijesnih i kulturnih bisera ovog područja. Njezina povijest datira još iz 1748. godine kada je izgrađena, no s vremenom je nažalost postala žrtva propadanja. Obnovljena je zahvaljujući plemenitoj inicijativi jednog čovjeka i velikodušnosti lokalne zajednice. 

Ladislav Kukuljević prepoznao je važnost očuvanja ovog povijesnog spomenika i 1891. godine odlučio je potpuno obnoviti kapelu svetog Donata. Kukuljević je donirao potrebne količine cigle i crjepova za obnovu i tako pružio materijalnu podršku projektu.

Međutim, obnova ne bi bila moguća bez pomoći lokalne zajednice koja je pokazala svoju predanost i privrženost vlastitoj kulturnoj baštini. Mještani Ivanca dali su svoj doprinos, kako u novcu tako i kroz dobrovoljni rad. Njihova suradnja i zajednički trud omogućili su obnovu kapele.

Zahvaljujući ovoj inicijativi, kapela svetog Donata danas je ponovno prekrasno mjesto koje privlači posjetitelje i vjernike. Njezina povijest i obnova svjedoče o ljubavi prema kulturnoj baštini i zajedničkom cilju očuvanja prošlosti za buduće generacije.