Audio vodič

UTVRDA GRADIŠĆE NA VRHU BRDA CUKOVEC

UTVRDA GRADIŠĆE NA VRHU BRDA CUKOVEC

 

U ovom tajanstvenom kraju ivanečkog područja priča o prošlim vremenima prepliće se s nevjerojatnim pejzažima i mističnim legendama. Ovdje je smješten izvanredan lokalitet poznat kao Gradišće, mjesto koje nosi brojne povijesne tajne.

Ovo područje skriva ostatke građevine. Na oko 150 metara dužine i 25 metara širine ova impozantna struktura intrigira sve koji se usude zaviriti u prošlost. Iako nam porijeklo ove građevine ostaje skriveno, njeno postojanje seže duboko u vremena koja su prethodila modernom dobu. Arheološka istraživanja su otkrila tragove keramike iz brončanog doba.

Vjekovima su se legende prenosile s koljena na koljeno, stvarajući priče koje su postale neizostavan dio ovog mističnog mjesta. Priče o bijelim i crvenim fratrima, svakako doprinose mistici ovog lokaliteta. Vjeruje se da su ovi bijeli i crveni fratri bili templari, red vitezova čija su se heraldička obilježja ogledala u bijeloj odori s crvenim križem. Ova poveznica iz prošlosti budi različite moguće konstrukcije o povijesti i tajnim društvima koja su obitavala ovdje.