Audio vodič

PRVA SAMOPOSLUŽNA PRODAVAONICA U JUGOISTOČNOJ EUROPI

PRVA SAMOPOSLUŽNA PRODAVAONICA U JUGOISTOČNOJ EUROPI

 

Prva samoposlužna prodavaonica ne samo u Hrvatskoj nego i na širem području jugoistočne Europe otvorena je 17. prosinca 1956. godine, a nalazila se upravo na mjestu ove zgrade. Inovativni koncept pokrenuo je Andrija Sever, tadašnji direktor Ivanečkog magazina, uz podršku Narodnog odbora općine Ivanec. Brojni su dolazili u Ivanec vidjeti i upoznati funkcioniranje prve samoposluge. Poslovni ljudi, trgovci, zakupci, vlasnici brojnih proizvoda i sirovina za trgovanje rado su dolazili u ovu prodavaonicu, a samoposluživanje je potaklo i posjet Ivancu na široj razini jer su ga pohodili ljudi i iz drugih krajeva Hrvatske.

Pomno osmišljena tehnologija i funkcionalna rješenja omogućila su prvo iskustvo samoposluživanja. Trgovina je ponosno isticala domaće proizvode s jasno vidljivim cijenama. Ubrzo je produženo radno vrijeme te je nabavljena i prva registar-kasa.

Nadalje, Ivanečki magazin je 1963. godine uveo inovaciju: putujuću pokretnu prodavaonicu. Ova mobilna prodavaonica posluživala je različita sela i mjesta, ali s vremenom su lokalne prodavaonice preuzimale njenu ulogu. Ovaj koncept je zaživio kao novitet, a Ivanec je zauvijek ostao zapamćen kao grad prvog samoposluživanja i pokretne prodavaonice.