Audio vodič

CRKVA SVETOG DUHA

CRKVA SVETOG DUHA

 

Udahnite svjež zrak, opustite se te poslušajte priču o ovom zanimljivom objektu. 

Prema legendi crkva se trebala graditi na susjednom brežuljku, no taman prije gradnje je na mjesto gdje se danas nalazi crkva sletjela bijela golubica. Bio je to, smatralo se tada, znak s neba jer je bijela golubica simbol Svetog Duha. Prvi puta crkva se spominje 1649. godine pod nazivom S. Spiritus un Monte Dubovecz, a smatra se da je sagrađena krajem 14. stoljeća. 

Ova jednobrodna gotička građevina sadrži dva izrezbarena barokna oltara s oltarskom slikom Duha Svetoga (rad E. Weingartena iz 1893.) i kipom Blažene Djevice Marije Kraljice krunice. Kroz svoju konstrukciju i plastičke detalje oltari, vjerojatno djelo domaćih drvorezbara iz 17. stoljeća, odišu renesansnim duhom.

Arhitektonski se radi o jednobrodnoj građevini u čijoj unutrašnjosti nalazimo tri oltara. U svetištu je to oltar Svetog Duha, a ispred svetišta u lađi crkve, oltar svetog Vida od kojeg je ostala samo slika te oltar Krunice Majke Božje.

Toranj kapele krije zanimljivo brončano zvono iz 17. stoljeća s natpisom: NICOLAVS BOSET VRBANVS CELEAE ME FVDIT ANNO 1686, za koje se vjeruje da potječe iz kapelice obitelji Pethö de Gerse. U romanu Eugena Kumičića Urota zrinsko-frankopanska ova crkva se spominje kao mjesto gdje su se zaručili Petar i Katarina Zrinska.