Audio vodič

PLANINARSKI DOM PASARIĆEVA KUĆA

PLANINARSKI DOM PASARIĆEVA KUĆA

 

Planinarski Dom na Ivančici danas pruža potpuni komfor brojnim planinarima i izletnicima. Dvije prostrane blagovaonice s ukupno 60 mjesta te dobro opremljena kuhinja stoje vam na raspolaganju. Spavaonice imaju 40 ležajeva i sanitarni čvor. Depandansa s privatnom kupaonicom, terasom, podrumom i spremištem nudi dodatnu udobnost za 12 osoba. Izvorska voda osvježava pri usponu, a električna mreža osigurava ugodan boravak u svim uvjetima.

Ivanečko planinarstvo se osnovalo dvadeset godina nakon osnivanja Hrvatskog planinarskog društva (HPD) u Zagrebu 1874. godine. Prvi tragovi planinarske aktivnosti u Ivancu potječu iz 1893. kada su podignuti objekti na Ivančici. Božidar Kukuljević Sakcinski, istaknuti Ivančanin, postao je član osnivač HPD-a i aktivno je poticao razvoj planinarstva.

Formalno osnivanje planinarske podružnice u Ivancu datira u 1898. godinu, dok je 1901. službeno označena kao početak organiziranog planinarskog djelovanja. Nakon Prvog svjetskog rata, 1923. godine, podružnica HPD-a u Ivancu ponovno je uspostavljena, a kasnije je uslijedila gradnja planinarske kuće na Ivančici koja je otvorena 1929. godine.

Tijekom godina, Ivanečko planinarsko društvo bavilo se održavanjem objekata i terena na Ivančici te organizacijom različitih manifestacija. Kuća na Ivančici je obnovljena 1982. godine nakon generalne obnove. Tijekom Domovinskog rata broj članova je smanjen, ali se društvo i dalje brine o planinarskoj imovini te djeluje u nekoliko sekcija, uključujući i Sportsko-penjački odsjek koji je osnovan 2008. godine.

Bez obzira na to jeste li planinar, izletnik ili tražite bijeg od gradske gužve, Planinarski dom na Ivančici pruža sve za opušten boravak u prekrasnom okruženju s poznatom domaćom gostoljubivošću.