Audio vodič

IVANČICA

IVANČICA

 

Stigli smo na Ivančicu. Naša Ivančica je zeleni dragulj Ivanca i jedna od najviših planina Hrvatskog Zagorja. Ova prekrasna planina nudi nezaboravno iskustvo za sve posjetitelje željne prirodnih ljepota i aktivnosti u prirodi.

Sjeverna padina koja se spušta u dolinu rijeke Bednje ima izrazito planinsko obilježje, strma je i slabo razgranata. Planina je duga oko 30 km i široka do 9 km. Pruža se u smjeru istok - zapad i pravi je tip ulančane planine s najvišim vrhom na 1060 metara. Proteže se na duljini od 27 kilometara s najvećom širinom između Beleca i Ivanca koja iznosi devet kilometara. Središnji dio planinskog masiva sastoji se od trijaskih dolomita i vapnenaca s tercijarnim naslagama u podnožju. U srednjem vijeku Ivančicu su okolni stanovnici ovih krajeva zvali Očura, ali je kasnije zajedno s  Ivancem dobila ime po katoličkom redu ivanovcima koji su posjedovali svoje posjede i utvrđene samostane na sjevernom podnožju planine.

Sa Ivančice se pruža predivan panoramski pogled na okolicu. Uspon na vrh je blag i ugodan, pogodan čak i za obiteljske izlete zahvaljujući darežljivom hladu šumskih staza i zelenila. Za iskusne planinare Ivančica nudi i zahtjevnije staze. A zimi Ivančica postaje raj za snježne radosti.

Planinarenje nije jedina aktivnost u kojoj možete uživati na Ivančici. Za bicikliste su tu brojne ciklo staze s kojima možete istražiti skrivena mjesta i uživati u spektakularnim vidikovcima, a ljubitelji fotografije imaju priliku fotografirati predivan krajolik.