Eno&Gastro

Eno&Gastro

Ivanečka gastronomija - slasna trpeza iz prošlosti

Gastronomija grada Ivanca bogata je tradicionalnim jelima i lokalnim specijalitetima, koji prezentiraju poznatu sjevernjačku gostoljubivost. Šume i vinogradi rađaju najukusnije plodove, a gotovo svaki ivanečki vrt uzgaja domaće voće i povrće.

Od najpoznatijih jela tu su: ivanečki jeger, ivanečke kobasice i hrenovke, rudarska greblica, zlijefka, domaći klipiči, puran s mlincima (kao dio svečanih prigoda), kobasice pečenice s heljdinom kašom i brojni tradicijski kolači. Ivanec je poznati dio vinogorja Hrvatskog zagorja, a vinogradari ovog područja poznati su po proizvodnji vrhunskih vina. Isprobajte naša lokalna vina, oduševiti će vas. Preporučamo graševinu bijelu, burgundac bijeli, graševinu rajnsku, kraljevinu, moslavac (šipon), silvanac zeleni, muškatni silvanac, traminac, štajersku bjelinu, portugizac crni, frankovku i druge.

Klasična jela poput pečenih krumpira s mlincima i domaćim mesom, često se spremaju za obiteljska okupljanja i posebne prigode. Također ne smijete propustiti tradicionalne delicije kao što su "štrukli" ili "buhtle" punjene raznovrsnim nadjevima. Raskošne šume Ivanca obiluju kestenjem i gljivama, privlačeći strastvene gljivare iz okolnih mjesta i gradova.

Grad Ivanec ima brojne restorane, gostionice i zalogajnice gdje možete kušati lokalne specijalitete i upoznati se s bogatom kulinarskom baštinom grada.