Upoznaj Ivanec

Upoznaj Ivanec

Upoznaj Ivanec

 

Poleg jedne velke gore,
kada prejdeš mnoge dole,
tam buš videl nekaj bele,
to je naše Ivanečke sele.

Gda buš išel malo dale,
tam buš videl lepe kraje
tu su ljudi dobre čudi,
z vinčekom te vsaki rad' ponudi.

Vse vu cvetu i vu sreči,
srce ti bu moglo reči:
oj, Zagorje, moje blago,
vsakom sinu Hrvatskom si drago.


 

Dobar dan, dobrodošli! Zovem se Ivanec, mnogi mi tepaju da sam biser sjeverozapadne Hrvatske, a službeni nadimak mi je "planinarski grad". Smješten sam na zapadnom obodu Varaždinske županije. Zašto "planinarski grad"?

Jer živim podno Ivančice smješten na 227 metara nadmorske visine. Moja ogrlica se pruža na 29 okolnih naselja s 12,723 dragih ljudi, dok ja brojim 4,997 stanovnika. Poseban sam, eteričan i tajanstven. Ispod mojih ulica, parkova, spomenika i šetnica ključa toliko priča da ne stanu u poveću knjigu.

Drugi sam po veličini grad u svojoj županiji. Ja i moja planina Ivančica dobili smo ime po srednjovjekovnom svećeničkom redu ivanovaca poznatim i kao „hospitalci svetog Ivana Jeruzalemskog“. Krajem 13. i početkom 14. stoljeća, ivanovci su stekli posjede uključujući Cerje, grad Belu i Ivanec. Središte njihovog posjeda bio je utvrđeni grad Bela, danas poznat kao „Pusta Bela“.

Prvi pisani trag o meni datira iz 1396. godine, kada se spominjem u „Povelji Ivana Paližne“ priora vranskog u Beli, kojom su utvrđene određene povlastice. Kasnije 1632. godine spominje se i moj Stari grad za koji se vjeruje da je izgrađen na temeljima ruševina stare križarske crkve. Za početak ovo je dovoljno, a želite li ostati uz moju priču, pozivam vas da kliknete na brojne rubrike i zanimljivosti.

Zašto me posjetiti?

Što vam mogu pokazati? Puno toga. Ovdje možete planinariti do mile volje laganim i manje laganim stazama do legendarne Ivančice. Napiti se iz izvora kristalno čiste vode s izvora „Žgano vino“. Prošetati po mojoj okolici punoj priča i legendi te voziti bicikl usred pitomih brega u djevičanskoj prirodi. Uživati u pogledu na modra jezera i bajere. Posjetiti naš „Centar za posjetitelje“ i „Muzej planinarstva“.

Možete testirati kulinarske vještine u „Ivanečkom kotliću“ i uživati u tradicijskoj hrani uz obilje pjesme i zabave. Posjetiti mistične lokalitete poput Vražjeg stolčeka, Kapele Svetog Duha, Černih mlaka, rodne kuće Josipa Kraša, brojnih crkvica i crkvi, Friščićeva mlina, vodenice Margečan... Uživati u povijesnim lokalitetima na svakom uglu i koraku. A to je samo pola priče. Jer svaki mjesec donosi nešto novo u našem gradu, a svaka manifestacija slavi bogatstvo moje povijesti i budi radost življenja.

Ne morate ništa donijeti osim dobre volje jer sa mnom nikad niste sami. Okružuje vas osjećaj slobode, ruralne ljepote, zanimljivosti na svakom uglu, gostoljubivost naših domaćina, nestvarni krajolici podno planine koja je čisti zen i koju brojni planinari obožavaju. Moja izletišta, moja okolica i brojne planinske staze nude vam brojne priče, legende i mitove, a mlinarska, rudarska i lončarska tradicija obogatit će vaše znanje o povijesti kraja.