Audio vodič

IVANEČKI PARK

IVANEČKI PARK

 

Ivanečki park jedno je od najljepših mjesta u Ivancu, a primjer je prekrasne pejzažne arhitekture. Nekada zapušteni ribnjak i livada preoblikovani su u engleski perivoj zahvaljujući Božidaru Kukuljeviću Sakcinskom. Ovaj park je omiljeno mjesto za opuštanje, šetnje i razne manifestacije.

Nedavno obnovljeni park sadrži i novoizgrađeni paviljon koji cijele godine posjećuju gosti, pohodeći različite događaje. Ivanečki park se smatra najljepšom razglednicom grada, a za vrijeme manifestacija postaje posebno vibrantno mjesto, puno pozitivne energije.

Nekada se na ovom području nalazila kapelica Blažene Djevice Marije, koju je Ladislav Kukuljević Sakcinski dao izgraditi 1881. godine kao spomen na svoju suprugu. Nažalost, kapelica je srušena 1961. godine zbog udara groma, ali njeni tragovi svjedoče o povijesti mjesta.

U sklopu parka možete posjetiti i Centar za posjetitelje gdje ćete saznati više o bogatoj povijesti ovog područja.

Jedan od najimpresivnijih elemenata parka je stara Ivanečka lipa, prekrasno stablo starije od 600 godina. Ova lipa je simbol grada te je klonirana kako bi se njeni potomci posadili diljem grada, čuvajući njezinu baštinu. Stablo lipe je svjedok mnogih povijesnih događaja i promjena te i dalje prenosi priču o životu u Ivancu.