Audio vodič

BEDENSKA HIŽA

BEDENSKA HIŽA

 

Dobro došli u ljupku Bedensku hižu, etno-kuću izgrađenu u tradicionalnom stilu s ciljem prikaza tradicijske graditeljske baštine. Kako se izgradila ova kuća? Želeći obnoviti duh tradicije i prošlosti, vrijedni članovi Mjesnog odbora i Udruge za kulturu i sport su vlastoručno demontirali nekoliko starih kuća i sačuvali hrastove planjke -hiže. Kuća je ožbukana iznutra pri čemu se pazilo da se žbuka starim načinom žbukanja.

Unutrašnjost kuće prikazuje kako su živjeli naši stari, a prostorom dominira krušna peć gdje se nekoć pekao domaći kruh. Tu su izloženi i lončarski eksponati jer je Bedenec bio poznat kao središte lončarstva tijekom 19. i 20. stoljeća. U ovom kraju su se brojne generacije podučavale umijeću lončarstva te su se izrađivale razne glinene posude za vodu, mlijeko, tunjice za čuvanje jela, maslenke za maslo i čak glinene igračke za najmlađe. Namještaj za hižu izrađen je posve u autentičnom stilu. 

Tu su starinske škrinje, postelja, krušna peć, štokrle i klupa. S obzirom na ugled Bedenca kao središta lončarstva, ovdje u kuhinji možemo razgledati raznovrsno lončarsko posuđe. Posebna pažnja posvećena je podrumu gdje su se smjestile bačve i pribor za vino, a neizostavno je da barem jedna bačvica bude ispunjena vinom.