Audio vodič

CRKVA SVETE MARIJE MAGDALENE

CRKVA SVETE MARIJE MAGDALENE

 

Crkva svete. Marije Magdalene u Ivancu prava je riznica povijesnih i umjetničkih blaga. Ova prekrasna crkva sagrađena je u 18. stoljeću, a njen današnji oblik formiran je u 19. stoljeću. S prostranim svetištem i bočnim kapelama, unutra krije povijesno i umjetnički značajna kiparska i slikarska djela.

Poseban značaj ima krstionica sa skulpturama sjedećih lavova koji nose posudu s reljefnom prednjom stranicom ukrašenom s kerubinima, a koja vjerojatno potječe iz srednjeg vijeka. Otkriven je raskošno oslikan svod ispod sloja vapnene žbuke, za koji se smatra da je djelo autora iz Rangerove škole, ako ne i samog Ivana Krstitelja Rangera, freskoslikara pavlinskog doba.

Crkva posjeduje dragocjeno crkveno posuđe, uključujući barokne kaleže i pacifikale s dragim kamenjem. Orgulje iz 1887. godine, djelo majstora Hefera, pružaju nezaboravno glazbeno iskustvo.

Posebnu vrijednost imaju zidne slike na pjevalištu, koje je naslikao Antun Dovečer 1779.godine. Likovnim postupkom tipičnim za kasni barok, prikazao je scene s poznatim likovima i fizionomijama, finim potezima kista i bogatim koloritom.

Župna crkva svete Marije Magdalene u Ivancu istinski je sakralni dragulj koja svim vjernicima i posjetiteljima pruža pravo umjetničko i povijesno iskustvo.