Doživi i osjeti

Friščićev mlin

Friščićev mlin

 

Nezaboravan duh starog vremena još uvijek živi u Friščićevom mlinu, izgrađenom 1956. godine. Ovaj mlin je nekada služio kao srce zajednice dok je mljeo žito za žitelje Prigorca. U početku je mlin bio u vlasništvu Andrije Friščića, a danas o njemu brine njegov sin Stjepan Friščić sa obitelji. Ovo je ujedno jedini mlin na potoku Bistrica koji još uvijek radi. Mlin je obnovljen 2004. godine uz podršku Turističke zajednice grada Ivanca i sada je jedini aktivan mlin na ovom području. Mlin melje žito na tradicionalan način pokretanjem vodenog mlinskog kola, onako kako se to radilo prije stotinjak godina.

Kako to izgleda danas

U mlinu g. Friščić melje sve sa svojih polja, osim pira. Od žita ima kukuruz žuti i bijeli, pšenicu, raž i hajdinu. Friščići sve rade domaće, rado ugošćuju posjetitelje i turiste tako da svakako preporučamo posjetiti mlin i poslušati fascinantnu životnu priču vrijednog gospodina Friščića. Tako je osim svoje primarne mlinarske funkcije Fiščićev mlin postao turistička atrakcija, privlačeći mnoge izletnike i planinare na putu za Ivančicu. Ovdje se možete okrijepiti iz izvora pitke vode i uživati u zvucima vodenog kola. Ako se najavite na vrijeme, možete pojesti domaću kukuruznu juhu, žgance, zlevanku.

Kratka povijest

Friščićev mlin bio je povezan s drvenim mlinom koji se nekada nalazio 50 metara niže u smjeru Ivanca. Obitelj Pofuk iz Prigorca bila je prvi vlasnik tog starog mlina. Andrija Friščić je preuzeo mlin u najam 1939. godine, a nakon Drugog svjetskog rata ga je otkupio od obitelji Pofuk. No s vremenom je dotrajali drveni mlin zamijenjen sadašnjim mlinom, izgrađenim na novoj lokaciji.