Škrinjica s blagom

Umjetnost tradicijske i industrijske baštine

Stari zanati su dragocjene niti koje pomažu tkati bogatu tkaninu povijesti, riznica tradicije i vještina koje ih povezuju s prošlošću i korijenima. Ono što je započelo kao vještina preraslo je u kulturno blago koje svjedoči o načinu života, vrijednostima i okruženju naših predaka. Svaka ručno izrađena posuda, svaka ukrašena tkanina i oblikovani komad drva pričaju priče o prošlim vremenima i marljivim ljudima koji su svojim trudom obogatili svijet oko sebe. Svako djelo koje je ostalo iza starih generacija, prikazuje zemljovid života, stvaranja i preživljavanja u prošlim stoljećima. Održavajući stare zanate živima mi čuvamo od zaborava kako stara znanja, tako i dušu naše prošlosti.

Prvo samoposluživanje i prva putujuća trgovina

Prvo samoposluživanje i prva putujuća trgovina

U slikovitom Ivancu 17. prosinca 1956. godine, povijest Hrvatske je zabilježila revolucionarni trenutak - otvaranje prvog samoposluživanja. I ne samo to, smatra se da je to bilo prvo samoposluživanje u cijeloj Jugoistočnoj Europi.

Fotografija u Ivancu

Fotografija u Ivancu

Ivanec je tijekom povijesti bio nezaobilazna fotografska destinacija s iznimnim utjecajem na razvoj umjetničke fotografije čak i na europskoj razini. Što je doprinijelo tome?

Lončarstvo – zaštićena nematerijalna baština

Lončarstvo – zaštićena nematerijalna baština

Prvi pisani tragovi o lončarstvu u ovom kraju datiraju iz 18. stoljeća. Nakon Prvog svjetskog rata u Bedencu je bilo čak šezdeset i sedam lončara koji su ovim zanatom prehranjivali svoje obitelji. 

Vinogradarstvo

Vinogradarstvo

Vinogradi s pitoresknim zagorskim klijetima koji se uzdižu na blagim brežuljcima podno Ivančice, stvaraju idiličan pejzaž koji ne može ostaviti ravnodušnim nijednog zaljubljenika u vino.

Škrinjarstvo

Škrinjarstvo

U mnogim dijelovima Hrvatske izrađivale su se škrinje od tesanih dasaka, ali posebnu vrijednost su imale škrinje iz Kraševca. 

Vugleničarstvo

Vugleničarstvo

Prošlost stanovnika Ivanečke Željeznice bila je posvećena vugleničarstvu, vještini kojom su proizvodili drveni ugalj od suštinskog značaja za kovače.

Mlinarstvo

Mlinarstvo

Vodeni mlinovi pokretani snagom rijeka i potoka od davnina su uklesani u krajolik Varaždinske županije. Njihovi moćni kotači okretani su snažnim vodenim strujama omogućavajući pretvaranje žitarica u brašno. Ova tehnika mljevenja omogućila je lokalnim zajednicama da proizvode vlastito brašno za pekarske proizvode i druge prehrambene potrebe.

Rudarstvo

Rudarstvo

Zaronimo duboko u tamu rudarske prošlosti. Rudarstvo u ivanečkom kraju seže duboko u povijest i možemo reći da je oblikovalo ovaj kraj te mu dalo specifičan identitet.