Novosti

26. 11. 2023.

Od tame do svjetlosti – Ivanečki rudarski dani čuvaju rudarsku baštinu

Od tame do svjetlosti – Ivanečki rudarski dani čuvaju rudarsku baštinu

 

Duboko u tami rudarske prošlosti

Procvat i razvoj u gospodarskom i društvenom smislu tijekom 19. i 20. stoljeća u Ivancu dogodio se velikim dijelom zahvaljući rudarstvu. U potragu na ivanečko rudarsko blago uputili su se tako brojni europski rudari i poslovni ljudi koji su ovdje otvarali brojna rudarska okna i time osigurali radna mjesta velikom dijelu stanovništva ovih krajeva.

Već je gotovo 50 godina prošlo od zatvaranja posljednjeg rudnika u ovim krajevima, ali ostale su priče. Mnoge još neistražene.

Pod svjetlosti rudarske lampe na Ivanečkim rudarskim danima

Dio tog mozaika prošlosti od zaborava čuvaju Ivanečki rudarski dani, koji se svake godine održavaju oko blagdane svete Barbare, zaštitinice rudara.

Rudarstvo u dječjim očima

Posebnost ovogodišnjih Ivanečkih rudarskih dana je izložba dječjih radova na temu rudarstva. No, ne bilo kakvih radova, već onih koje su učenici sedmih i osmih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec izradili u okviru obilježavanja Ivanečkih rudarskih dana 2010. godine. Zanimljivo viđenje rudarstva iz njihovih očiju imat ćete prilike pogledati i vi, a posebno će interesantno biti samim autorima, danas odraslim mladim ljudima, vidjeti vlastite kreativne radove.

Upoznaj rudarske lokalitete na trećem Rudarskom ceneru

Želite li iskušati svoju kondiciju možete se uključiti i u tematsku utrku „Rudarski cener“ i na taj način upoznati rudarske lokalitete u Ivancu i okolici. Utrka starta u 10 sati, a sve propozicije i detalje provjerite kod organizatora - Atletskog kluba Varaždin. Prijave su moguće do 24. studenog, pa požurite!

U subotu, 2. prosinca na prostoru gradskog parka u Ivancu očekuju vas pripadnici Ivanečke rudarske čete, jedinstvene postrojbe u ovom dijelu Europe koja s ponosom čuva rudarsku baštinu, zanimljivi izlošci iz rudarske prošlosti, domaća glazba, a bit će i prilika za degustaciju rudarskih i tradicionalnih jela ivanečkoga kraja, kao i za kupnju pokojeg suvenira ili proizvoda lokalnih OPG-ova.

Uključi se u rudarski izlet Cipelcugom do separatora

Kako je izgledao život rudara, zbog čega je došlo do osnivanja Ivanečke rudarske čete, kako je tekao proces vađenja rude, ali i što se s njome kasnije događalo i još mnoštvo zanimljivih detalja iz rudarske prošlošti Ivanca, saznajte na malom Rudarskom izletu – Cipelcugom do separatora, koji kreće u 9 sati na ivanečkoj gradskoj špici. Očekuju vas i iznenađenja, a kako bi sve mogli pripremiti, potrebno se najaviti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. najkasnije do četvrtka, 30. studenog.

Okrejpa na rudarski način

A što se sve nekada moglo naći “Na rudarskom tanjuru” imat ćete prilike kušati posjetite li jedan od restorana ili barova koji su se uključili u ovu promotivnu akciju. Po posebnim cijenama tako možete birati i naručiti Jesti pe rudarski, Rudarski ručak, Rudarski cimplet, čaj, pa čak i rudarski koktel prigodnog naziva “Markštajger” te Ivanečko rudarsko pivo.

“Na rudarskom tanjuru” akcija je koja traje od 2. do 10. prosinca, pa se u cipele rudara, barem što se hrane i pića tiće, možete staviti i nakon središnjeg vikenda obilježavanja Ivanečkih rudarskih dana.

Što se gdje nudi, pogledajte na zajedničkom letku naših ugostiteljskih objekata:

Vidimo se 2. i 3. prosinca u Ivancu, a do tada pozdravljamo uz rudarski “Sretno!”.

*Ivanečke rudarske dane organizira Turistička zajednica grada Ivanca, uz podršku Grada Ivanca i Hrvatske turističke zajednice.
*Program je podložan promjenama ovisno o vremenskim uvjetima.