Novosti

3. 12. 2023.

Završio središnji dio programa Ivanečkih rudarskih dana

Završio središnji dio programa Ivanečkih rudarskih dana

 

Ovog smo vikenda, u susret blagdanu sv. Barbare - zaštitnice rudara, obilježili Ivanečke rudarske dane.

Naši su dragi posjetitelji imali prilike fotografirati se sa pripadnicima Ivanečke rudarske čete u svečanim odorama, razgledati izložbu na temu rudarstva unutar „rudarskog okna“, ali i kušati rudarska i domaća jela ivanečkoga kraja.

Atmosferu su svojim nastupom ugrijali „Faringaši“ – domaći sastav iz Prigorca, a posjetitelji su imali prilike i za kupnju pokojeg suvenira ili proizvoda OPG-ova.

Osim rudarskih doživljaja, u subotu se uz potporu Grada Ivanca i Turističke zajednice Grada Ivanca, a u organizaciji Atletskog kluba Varaždin, održala i tematska atletska utrka 3. Rudarski cener. Staza je trasirana tako da trkačima omogućuje upoznavanje sa lokalitetima u Ivancu i okolici gdje su se nekada nalazila rudarska okna. Ove je godine utrku trčao rekordan broj trkača iz Hrvatske i Slovenije (ukupno 176).

Da se cijeli program održi u planiranom obliku, usprkos lošem vremenu, omogućio nam je vlasnik ugostiteljskog objekta Gost&Ona koji nam je u tu svrhu ustupio natkrivenu terasu i prekrasne podrumske prostorije, na čemu mu najljepše zahvaljujemo!

Slijedećeg dana, prijepodne, zainteresirani su se uputili „Cipelcugom do separatora“ uz pratnju članova Ivanečke rudarske čete i stručno vođenje naše „vodičice“, gđe. Mirjane Bračko od koje su mogli saznati zanimljive detalje o rudarstvu u ovim krajevima, ali i cilju našeg pješačenja – rudarskom separatoru.

Iskrene zahvale svima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli u realizaciji ovog događanja i omogućili da Ivanečki rudarski dani i ove godine pridonesu očuvanju rudarskog naslijeđa ivanečkog kraja uz povezivanje turističke, sportske, gospodarske i kulturne ponude.

Bez obzira što je glavni dio programa završio, podsjećamo da sve do kraja tjedna, odnosno do 10. prosinca u ugostiteljskim objektima koji su se uključili u akciju „Na rudarskom tanjuru“ možete kušati domaća jela i probati zanimljiva rudarska pića po promotivnim cijenama. Nemojte propustiti!