Doživi i osjeti

Samostan Marije Suotkupiteljice

Samostan Marije Suotkupiteljice

 

Nakon izgona starijih sestara iz Nove Topole i Bosanskog Aleksandrovca, bilo je potrebno pronaći novo mjesto za njihov smještaj. Zahvaljujući velikodušnim donatorima sestre su započele izgradnju samostana u Ivanečkom Vrhovcu, blizu Ivanca 1993. godine. Kuća je brzo izgrađena, a prve sestre uselile su se 9. prosinca 1994.

Prva misa u samostanskoj kapelici posvećenoj "Gospi Žalosnoj" održana je 8. travnja 1995. Kapelica je ubrzo postala mjesto okupljanja lokalnih stanovnika Ivanečkog Vrhovca koji su se veselili prisutnosti sestara u njihovoj blizini.

Danas u ovoj zajednici žive sestre različitih dobnih skupina uključujući one koje su bolesne, te sestre koje brinu o njima. Među njima su sestre koje se aktivno bave apostolatom, kao što su vjeroučiteljice u osnovnim i srednjim školama, voditeljice župne kateheze i zajednice Krvi Kristove, koje animiraju liturgijske obrede i mnoge druge aktivnosti.

Samostan također služi kao centar za duhovne obnove i vježbe za mlade, sestre, bogoslove, đakone i članove različitih crkvenih udruga i pokreta.