Doživi i osjeti

Župna crkva Sv. Marije Magdalene

Župna crkva Sv. Marije Magdalene

 

Crkva svete Marije Magdalene u Ivancu predstavlja pravu riznicu povijesnih i umjetničkih blaga. Ova prekrasna crkva sagrađena je tijekom 18. stoljeća, a njezin sadašnji oblik formiran je u 19. stoljeću. S prostranim svetištem i bočnim kapelama unutar nje se nalaze povijesno i umjetnički značajna kiparska i slikarska djela.

Poseban značaj ima krstionica s izrađenim skulpturama sjedećih lavova koji nose posudu s reljefnom prednjom stranicom ukrašenom kerubinima, a vjerojatno potječe iz srednjeg vijeka. Otkriven je raskošno oslikan svod ispod sloja vapnene žbuke za koji se smatra da je djelo autora iz „Rangerove škole“ ako ne i samog Ivana Krstitelja Rangera, fresko slikara iz pavlinskog razdoblja.

Crkva posjeduje dragocjeno crkveno posuđe uključujući barokne kaleže i pacifikale ukrašene dragim kamenjem. Orgulje iz 1887. godine, djelo majstora Hefera, pružaju nezaboravno glazbeno iskustvo.

Posebnu vrijednost imaju zidne slike na pjevalištu koje je naslikao Antun Dovečer 1779. godine. Likovnim postupkom tipičnim za kasni barok prikazao je scene s poznatim likovima i fizionomijama, koristeći fine poteze kista i bogat kolorit.

Župna crkva svete Marije Magdalene u Ivancu zaista je sakralni dragulj koji pruža svim vjernicima i posjetiteljima pravo umjetničko i povijesno iskustvo.