Međunarodni susret povijesnih postrojbi

P1270026

Projektom se želi valorizirati srednjevjekovna baština bazirano na povijesnim činjenicama temeljena na opstojnosti vitezova ivanovaca u našoj regiji.
Realizacija projekta je organizirana u nekoliko faza izvršenja.
Konačnim zadovoljavanjem temeljnih potreba stvaraju se kvalitetni preduvjeti regionalnog i internacionalnog proširenja i jače povezivanja s mjestima i gradovima u Hrvatskoj i van naših granica Samim time uz prisutnost raznovrsnih sadržaja zadovoljavaju se svi parametri u stvaranju inovativnog turističkog proizvoda.
Na vjeran način prisutan je kvalitetni spoj prošlosti i sadašnjosti putem povijesnih činjenica, prirodnih potencijala, legendi, gospodarstva, s određenom dozom avanturističkog doživljaja i sveukupne promocije.

Realizacijom projekta posjetitelji se upoznavaju s nekadašnjim srednjevjekovnim životom s ciljem povezivanja turističke, kulturne i gospodarske ponude, te unaprijeđenija Ivanca kao turističke zanimljive destinacije, a također samim time utjecati na svijest o očuvanju kulturne baštine ivanečkoga kraja.

Temeljitim pristupu materiji u spoju s prošlošću i sadašnjošću putem povijesnih i tradicijskih tema značajno doprinosi uključivanje subjekta iz šireg područja grada Ivanca.
Prisutnost raznovrsnih sadržaja za sve uzraste svakako doprinosi i utječe na sociokulturne osnovne značajke (zabavne, istraživačke, rekreacijske, vjerske, poslovne, tradicijske, poučne…)

Ivanec i Varaždinska županija poznata su središta i po eksploataciji rudnog bogatstva čija organizirana eksploatacija datira još od 18.st. U današnje vrijeme izbrisan je rudarski identitet regije i grada Ivanca jedino na ovo razdoblje podsjeća ponovno obnovljena povijesna postrojba Ivanečka rudarska četa kao pokretni promotor regije i svojevrsni simbol.
Danas osim povijesne rudarske postrojbe na jedno minulo vrijeme na osebujan način podsjećaju u obliku prepoznatljivog proizvoda-simbola i uniformirani članovi povijesnih postrojba promičući zapostavljene vrijednosti društva kao čuvari baštine, etike i viteštva.
Uz poznate povijesne činjenice postoji neraskidiva spona rudara i vitezova-templara u srednjemu vijeku i kovnice novca u Hrvatskom zagorju (Jan Vitovac) Pakracu (banski denara)…
Ovaj projekt pruža mogućnosti sinergije u valorizaciji kulturnog i gospodarskog nasljeđa putem jedinstvenog proizvoda. Templari i vitezovi ivanovci raspolagali su velikim materijalnim bogatstvima te su bili i prvi bankari.
Manifestacija se održava svake godine u mjesecu lipnju.

Slični članci