Ivonjski fašink

Fašnički običaji ivanečkog kraja

fasink3Vrijeme u crkvenoj godini između Bogojavljanja i Pepelnice naziva se pokladno i obilježava se posebnim manifestacijama – karnevalima. Fašnički običaji u ivanečkom kraju obilježavaju se u utorak prije Pepelnice, a ivanečki karneval pod nazivom "Ivonjski fašink" održava se u nedjelju prije Pelnice.
Nekad su ivanečkim selima hodale gomile (gamile). Gomile su muškarci maskirani u kobile, pokriveni bijelom plahtom ili jutom s konjskom maskom na ovećem štapu. Ponegdje su gomile bile dvonožne, a ponegdje i četveronožne.

Osim gomila, kuće su obilazili i "mačkari" od kojih su najzanimljiviji bili "mačkari mladenci". Pratili su ih domaći "mužikaši", a kod svake kuće su zaplesali drmeš ili polku. Domaćini su ih nagradili krafnama i pićem.

Ivonjski fašink

Ivanečki karneval pod nazivom "Ivonjski fašink" svake godine na ivanečkim ulicama okupi velik broj sudionika, kako onih maskiranih, tako i onih koji su samo u ulozi promatrača. Osim brojnih domaćih maškara, na "Fašink" dolaze i brojni maskirani gosti iz susjednih mjesta, ali i iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Slični članci