„Dan bedijenske lončarije“ čuva zaštićeno tradicijsko lončarstvo sjeverozapadne Hrvatske

Kako se nekad izrađivala lončarija? To su danas iz prve ruke mogli doznati svi koji su stigli u Bedenec na „Dan bedijenske lončarije – Kelembarska pepijevka 2023.“

Peta po redu manifestacija održana je kod etno-kuće u Bedencu nakon četverogodišnje stanke, s ciljem da se očuva ovaj jedinstveni obrt i umijeće.

Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske, a upravo su Bedenec, Jerovec i druga naselja „bedijenskoga polja“, područja uz rijeku Bednju, nekada bili centar ovog zanata na širem ivanečkom području.

Mladi i stari, svi zainteresirani mogli su se sami okušati u izradi predmeta od gline budući da su bile organizirane čak tri radionice. Uz to su mogli razgledati tradicijska lončarska remek djela iz zbirki bedijenskih lončara, Ivanečkog kluba kolekcionara te zavičajnih zbirki područnih škola u Prigorcu i Donjoj Voći. Posebno atraktivna bila je prezentacija umijeća izrade lončarije na kelembaru, starinskom kolu na nožni pogon, a održane su i prezentacije drugih starih zanata i običaja toga kraja, među kojima i kako su se nekad pilila drva.

Manifestaciju je organizirala Udruga za kulturu i sport Bedenec, zajedno s Gradom Ivancom, gradskom Turističkom zajednicom i Poslovnom zonom.

Pogledajte galeriju fotografija

Slični članci