Dan bedijenske lončarije - Kelembarska pepijevka 2023.

U subotu, 26. kolovoza, dođite u Bedenec, nekadašnji centar lončarstva širega ivanečkoga kraja, i saznajte sve o zaštićenom tradicijskom zanatu koji je nekad prehranjivao brojne obitelji Bedenca, Jerovca, Dubrovca i okolice te tako omogućavao školovanje djece.

Lončarija izrađivana u ovome kraju zbog svoje je kvalitete, ali i specifičnosti oslikavanja bila visoko cijenjena diljem cijele sjeverne Hrvatske i Slavonije, kamo se nekad na prodaju vozila kolnim zapregama. Glina za izradu keramike se kopala ručno u sušnom razdoblju, a predmeti uporabne i suvenirske vrijednosti izrađivali su se na kolombaru, lončarskom kolu koje se pokreće nogom.

S početkom u 10 sati na Danu bedijenske lončarije, upoznajte svijet lončarstva i probudite svoju kreativnost!

Razgledajte bogatu izložbu tradicijskih lončarskih remek djela, upoznajte se sa umijećem izrade lončarije na tradicionalnom kelembaru, ali i suvremenom električnom lončarskom kolu te obiđite etno – kuću uz stručno vodstvo.

Rad s glinom ima antistresno djelovanje, a sudjelovanje u radionicama prilika je da se i sami u to uvjerite. Zabavne i edukativne radionice predviđene su za djecu i za odrasle.

Doživite duh tradicije i upoznajte tajne starih zanata, kušajte delicije iz krušne peći i uživajte u zabavnom programu uz glazbu, ugostiteljsku ponudu i ponudu lokalnih OPG-ova.

*Manifestaciju organiziraju Grad Ivanec, Turistička zajednica grada Ivanca, Poslovna zona Ivanec d.o.o. o i lokalna Udruga za kulturu i sport Bedenec, sa željom da obnove sjećanje na ovaj jedinstveni obrt i umijeće.

 

Dan bedijenske lončarije program

Slični članci