Ivanečka gljivarijada

Ove godine manifestacija se održala u dva termina to jest vikenda.

Bilo je tu svega od gljiva, pečenih kestena, gljivarskog gulaša, kolinjske juhe raznih domaćih autohtonih delicija. Pokazne vježbe traženja podzemnih gljiva prije svega tartufa. Izbora najljepše košarice i vrganja. Sve pod budnim okom vitezova. Šarenilo boja preplavile su ivanečki park i cijelo područje.

Kao posebnost ističemo pronalazak prvog crnog tartufa u šumama Planinarskog grada.

Jeste li znali da Ivanec i naše šume su jedino neistraženo područje u Varaždinskoj županije po osnovi podzemnih gljiva konkretno tartufa. Uspjeli smo pronaći prvi Ivanečki crni tartuf pod vodstvom licenciranog tartufara Stjepana Hrvoića i Maria Vlasića, voditelja Odjel  unapređenja šuma, uz nezamjenjivu pomoć psića pasmine lagotto romagnolo. 

Pronalazak je za sve bio veliko iznenađenje s obzirom na ovogodišnju opće poznatu situacija  sušnog razdoblja pa se tartufi pronalaze samo u tragovima.

Turistička zajednica grada Ivanca već unatrag dvije godine provodi određene zajedničke radnje u cilju pronalaska tartufa, napokon je trud urodio plodom. Aktivnosti će se nastaviti i u budućem razdoblju u cilju izrade točne karte s određenim lokalitetima.  Naravno i za ovaj prvi pronalazak koordinate su zabilježene.  

Ujedno u šumama oko Margečana je pronađena jedna rijetka vrsta nejestive podzemne gljive. Prema riječima mjerodavnih to je treće nalazište u cijeloj Hrvatskoj.

Više o svemu putem fotografija

Slični članci