SVJETSKI DAN TURIZMA - u subotu, 30. 9., prezentacija destinacija Varaždinske županije na Korzu u Varaždinu

Današnji je dan posvećen TURIZMU, jer svake se godine 27. rujna u cijelom svijetu obilježava SVJETSKI DAN TURIZMA!

Ovogodišnje geslo pod kojim se održava je TOURISM & GREEN INVESTMENTS / TURIZAM I ZELENA ULAGANJA. 
 
U tom povodu, ove subote, 30. rujna, turističke zajednice s područja Varaždinske županije prezentirat će svoje destinacije na Korzu u Varaždinu.
 
Pozivamo vas da nas posjetite jer mi dovodimo viteza i pripadnika rudarske čete i fine zalogajčiće vrijednih ruku članica Udruge Maska. 
Vidimo se u subotu od 10 do 12 sati!
 
Fotografija: Ivančica / Klub LET

Osnažena suradnja ivanečkih iznajmljivača s Turističkom zajednicom Grada Ivanca i Poslovnom zonom

Na poziv Turističke zajednice Grada Ivanca u suradnji s Poslovnom zonom Ivanec, jučer je u Poduzetničkom inkubatoru održana koordinacija vlasnika postojećih smještajnih objekata na području grada Ivanca.

Kroz dva sata, iznajmljivači su upoznati s trenovima u njihovoj djelatnosti na području Ivanca, ali i svjetskim trenovima u području turizma s naglaskom na potrebe i želje suvremenih gostiju.

Direktorica Turističke zajednice, Romana Pomper Pozder informirala je iznajmljivače o aktivnostima u tijeku koje će doprinijeti sadržajnosti boravka njihovih gostiju u Ivancu te najavila planirano postavljanje turističke (tzv. smeđe) signalizacije za novootvorene objekte u sljedećoj godini. S obzirom da se mnogi smještajni objekti nalaze u mjestima do kojih dovode uže, a ponekad i strmije ulice, signalizacija će gostima olakšati dolazak, a samim iznajmljivačima poslovanje.

Za sve one koji se bave turizmom, Grad Ivanec osigurao je set financijskih i drugih potpora, pa je uvjete i mjere Javnog poziva koje bi mogle biti zanimljive iznajmljivačima predstavila direktorica Poslovne zone, Lana Labaš. S obzirom na intenzivne aktivnosti u brendiranju Ivanca koje Poslovna zona već unazad nekoliko godina provodi, istaknula je i važnost te prednosti korištenja brenda u promoviranju smještajnih objekata na području Ivanca.

Marko Krobot iz Projektnog ureda dodatno je istaknuo mogućnosti vanjskih izvora financiranja za privatne iznajmljivače, osvrnuvši se i na veće mogućnosti koje se nude onima koji svoju djelatnost žele unaprijediti prenamjenom u druge vrste objekata (poput obiteljskih hotela i slično).

Bila je to prilika (ali i jedan od glavnih ciljeva ovog sastanka) za međusobno upoznavanje i razmjenu iskustava. Osobito zbog činjenice da je broj smještajnih objekata u Ivancu porastao za 69 % u odnosu na njihov broj na kraju 2022. godine, savjeti i iskustva onih koji se ovom djelatnošću bave već nekoliko godina, bili su od velike pomoći za nove iznajmljivače. Koordinacija je ujedno pridonijela i stvaranju novih ideja, a jednako iznajmljivači, kao i predstavnici razvoja turizma u Gradu Ivancu, dobili su jedni od drugih, vrijedne sugestije kako poboljšati svoje usluge i ponudu da bi zadovoljili potrebe gostiju.

Turistička zajednica Grada Ivanca za svakog je iznajmljivača osigurala brendirani set promotivnih suvenira

Vlasnici smještajnih objekata, odnosno domaćini, vrlo često su prvi kontakt koji turist ima s Ivancem pa su zapravo i njegovi najveći promotori, ali i predstavnici destinacije i lokalnog stanovništva. Zato je važno da svaki vlasnik smještajnog objekta na području Ivanca pridonosi promociji Ivanca kao Planinarskog grada zbog čega su za njih osigurani odjevni predmeti s logom brenda, Planinarska torba, Ivanečki rokovnik i drugi uporabni predmeti – zapravo sve ono što iznajmljivač može koristiti u svakodnevnom radu i komunikaciji s gostima.

S druge strane, jednako je važno da i sam objekt bude povezan s destinacijom u kojoj se nalazi, a to je najlakše učiniti kroz uređenje. Zbog toga, kao prvi korak i poticaj u tome, TZGI je svojim iznajmljivačima poklonila knjigu „Ivanečko planinarstvo“, kao i suvenir „Rudarsku lampu“ koji će se sigurno naći na kakvoj polici ili ormariću u svakoj kući za odmor, apartmanu ili sobi.

Brendirani set promotivnih suvenira svakom je iznajmljivaču uručio predsjednik Turističke zajednice Grada Ivanca, Boris Jagetić Daraboš, a samu dodjelu financijski podupire Grad Ivanec.

 

Galerija fotografija

 

Biciklijada ivanečkog kraja „Med skrajski bregi“ odličan promotor Ivanečke cikloturističke rute

U nedjelju, 27. kolovoza, u organizaciji DŠR Salinovec održana je Biciklijada ivanečkog kraja "Med skrajski bregi" na koju se odazvalo čak 92 sudionika.

Kako se radi o biciklijadi koja već 12. puta za redom stvara temelje u promoviranju ivanečkoga kraja kao idealnog za istraživanje na dva kotača, biciklijadu je i ove godine osim Grada Ivanca i Zaklade sv. Mihael, financijski i putem promotivnih materijala poduprijela i Turistička zajednica Grada Ivanca koja na razvoju cikloturizma intenzivno radi unatrag nekoliko godina.

Vozilo se rutom Salinovec – Ivanečka Željeznica – Stažnjevec – Cerje Tužno – Druškovec – Ribić Breg – Jerovec – Ivanec – Salinovec, dugom 27 km.

Uz nagrade osigurane iz donacije Zaklade sv. Mihael i TZ Ivanec, posebne nagrade je dodijelio i organizator. Mladom nadom biciklijade proglašen je 7-godišnji Vito Cerovčec, koji je odvozio svih 27 km trase.

Nikola Jelić (75) proglašen je uzorom mladih, titulu miss bicikla osvojila je Dunja Cerovčec; nagradu za oldtimer godine dobio je Zvonko Kušter, a za Otkačenka godine proglašen je Mladen Malić iz Zagreba.

Iako se svake godine mijenja, ruta biciklijade velikim se dijelom poklapa sa Ivanečkom cikloturističkom rutom (ICR)*, koja je trasirana prošle godine. Zbog toga je upravo start biciklijade na koju su se uključili brojni biciklisti rekreativci, od kojih su neki stigli i iz udaljenijih krajeva, bila odlična prilika za upoznavanje sudionika sa rutom. Promovirajući samu rutu putem nedavno izrađenog loga apliciranog na majici, ispred TZGI sve prisutne pozdravila je direktorica, Romana Pomper Pozder, dok se u ime Grada Ivanca obratio zamjenik predsjednika Marko Friščić.

Jedna od inačica nedavno predstavljene „Planinarske torbe“ savršeno pristaje i na bicikl, što je na svom biciklu iz 1950-ih godina demonstrirao predsjednik Turističke zajednice Grada Ivanca, Boris Jagetić Daraboš.

Prekrasni krajolici, priroda, gastronomija, ljudi, a vrlo često i teško dostupni lokaliteti, najbolje se mogu upoznati na biciklu, što su sudionici ove biciklijade imali prilike potvrditi iz prve ruke, a osim planinarenja i pješačenja, upravo je biciklizam dodatni sadržaj koji će povećati atraktivnost i sadržajnost Ivanca kao turističke destinacije.

*Ivanečka cikloturistička ruta (ICR) kružna je ruta na koju je moguće priključiti se s bilo lokacije jer ruta prolazi gotovo svim naseljima i dijelovima administrativnog područja grada Ivanca. ICR spaja sve najvažnije i najzanimljivije lokalitete ivanečkoga kraja koje je najlakše upoznati na biciklu.

 

Pogledajte galeriju fotografija

 

„Dan bedijenske lončarije“ čuva zaštićeno tradicijsko lončarstvo sjeverozapadne Hrvatske

Kako se nekad izrađivala lončarija? To su danas iz prve ruke mogli doznati svi koji su stigli u Bedenec na „Dan bedijenske lončarije – Kelembarska pepijevka 2023.“

Peta po redu manifestacija održana je kod etno-kuće u Bedencu nakon četverogodišnje stanke, s ciljem da se očuva ovaj jedinstveni obrt i umijeće.

Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske, a upravo su Bedenec, Jerovec i druga naselja „bedijenskoga polja“, područja uz rijeku Bednju, nekada bili centar ovog zanata na širem ivanečkom području.

Mladi i stari, svi zainteresirani mogli su se sami okušati u izradi predmeta od gline budući da su bile organizirane čak tri radionice. Uz to su mogli razgledati tradicijska lončarska remek djela iz zbirki bedijenskih lončara, Ivanečkog kluba kolekcionara te zavičajnih zbirki područnih škola u Prigorcu i Donjoj Voći. Posebno atraktivna bila je prezentacija umijeća izrade lončarije na kelembaru, starinskom kolu na nožni pogon, a održane su i prezentacije drugih starih zanata i običaja toga kraja, među kojima i kako su se nekad pilila drva.

Manifestaciju je organizirala Udruga za kulturu i sport Bedenec, zajedno s Gradom Ivancom, gradskom Turističkom zajednicom i Poslovnom zonom.

Pogledajte galeriju fotografija

Turistička ponuda Planinarskog grada predstavljena na Špancirfestu

U subotu, 19. 8. 2023. godine, u Atriju županijske palače, Turistička zajednica Grada Ivanca predstavila je svim posjetiteljima Špancirfesta Planinarski grad.

U suradnji sa Turističkom zajednicom Varaždinske županije, predstavljanje je održano putem promotivnih materijala i suvenira na štandu, a kao najveći promotori Grada Ivanca pridružili su se i članovi Vitezova ivanovaca i Ivanečke rudarske čete. Bila je to prava atrakcija, pa su posjetitelji iskoristili priliku i fotografirali se sa njima.

Osim upoznavanja turističke ponude Ivanca, bila je to i odlična prilika za poziv na Dan bedijenske lončarije koji je pred nama, ali i isticanje tradicijske i zaštićene baštine ivanečkoga kraja.

Na modnoj reviji narodnih nošnji Varaždinske županije koja se Atriju održala istoga dana, sudjelovao je i KUD Salinovec i tako predstavio nošnje ivanečkoga kraja - još jedan vrijedan element tradicijske baštine.

Pogledajte galeriju

Dan bedijenske lončarije - Kelembarska pepijevka 2023.

U subotu, 26. kolovoza, dođite u Bedenec, nekadašnji centar lončarstva širega ivanečkoga kraja, i saznajte sve o zaštićenom tradicijskom zanatu koji je nekad prehranjivao brojne obitelji Bedenca, Jerovca, Dubrovca i okolice te tako omogućavao školovanje djece.

Lončarija izrađivana u ovome kraju zbog svoje je kvalitete, ali i specifičnosti oslikavanja bila visoko cijenjena diljem cijele sjeverne Hrvatske i Slavonije, kamo se nekad na prodaju vozila kolnim zapregama. Glina za izradu keramike se kopala ručno u sušnom razdoblju, a predmeti uporabne i suvenirske vrijednosti izrađivali su se na kolombaru, lončarskom kolu koje se pokreće nogom.

S početkom u 10 sati na Danu bedijenske lončarije, upoznajte svijet lončarstva i probudite svoju kreativnost!

Razgledajte bogatu izložbu tradicijskih lončarskih remek djela, upoznajte se sa umijećem izrade lončarije na tradicionalnom kelembaru, ali i suvremenom električnom lončarskom kolu te obiđite etno – kuću uz stručno vodstvo.

Rad s glinom ima antistresno djelovanje, a sudjelovanje u radionicama prilika je da se i sami u to uvjerite. Zabavne i edukativne radionice predviđene su za djecu i za odrasle.

Doživite duh tradicije i upoznajte tajne starih zanata, kušajte delicije iz krušne peći i uživajte u zabavnom programu uz glazbu, ugostiteljsku ponudu i ponudu lokalnih OPG-ova.

*Manifestaciju organiziraju Grad Ivanec, Turistička zajednica grada Ivanca, Poslovna zona Ivanec d.o.o. o i lokalna Udruga za kulturu i sport Bedenec, sa željom da obnove sjećanje na ovaj jedinstveni obrt i umijeće.

 

Dan bedijenske lončarije program

Prvi noćni ljetni uspon na Ivančicu

Mnoštvo planinara i izletnika u subotu se, 12. kolovoza, odazvalo pozivu HPD Ivančica Ivanec na prvi noćni ljetni uspon na Ivančicu te u kasnim poslijepodnevnim satima od Žganog vina preko Mrzljaka krenulo prema vrhu planine. 

Atmosfera usput bila je odlična, vrijeme idealno, pa su svi planinari pod vodstvom iskusnih planinarskih veterana Borislava Kušena, Ivana Borovečkog i Tomislava Ružmana stigli do vrha, gdje su se neki u kasnim noćnim satima i zadržali u promatranju Perzeida.

Bila je to prekrasna ljetna rekreativna manifestacija u sklopu brenda Ivanec – Planinarski grad.