Fotografija

14Fotografska tradicija ivanečkog kraja traje još od fotografskih radova Jurja Draškovića s početka pedesetih godina 19. stoljeća, a središte hrvatske i jugoslavenske fotografije između dva svjetska rata bio je Ivanec. Početak organiziranog fotoamaterstva bila je fotosekcija Planinarskog društva "Ivančica", osnovana na inicijativu Otokara Hrazdire 30. lipnja 1931. godine. Prva izložba umjetničke fotografije u Ivancu održana je već 1932. godine.

Otokar Hrazdira bio je najuspješniji fotoamater tadašnje države. Prema Američkom godišnjaku fotografije (Boston, 1934.), Hrazdira je sudjelovao na osam internacionalnih salona s 18 izloženih i nagrađivanih fotografija. Reputaciju međunarodnog majstora fotografije pribavile su mu međunarodne izložbe i nagrade: u Cannesu (Prix offert i brončana medalja), Luzernu (srebrna i tri brončane medalje), Pragu (III. nagrada za kolekciju kontaktnih slika) i mnoge druge. Hrazdira je rođen u Češkoj, a u Ivanec je došao 1920. godine kao rudarski činovnik. U Ivancu je doživio veliku društvenu afirmaciju.

Bio je i nakladnik jedinog međuratnog časopisa umjetničke fotografije "Galerija" sa sjedištem redakcije u Ivancu. Časopis je izlazio od listopada 1933. godine do ožujka 1934. (ukupno 6 brojeva), a imao je paralelne redakcije u Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Italiji i Mađarskoj. Prestao je izlaziti zbog premalo pretplatnika i visokih kriterija redakcije.

Nasljednik Otokara Hrazdire bio je Petar Jagetić, najbolji reklamni fotograf poslijeratne Jugoslavije. Nakon drugog svjetskog rata u Ivancu od 1950. godine pod njegovim vodstvom djeluje Foto-klub koji priređuje izložbe, a članovi sudjeluju na izložbama drugih klubova. Fotografska djelatnost još je više živnula od 1976. godine. Organizirani su foto-tečajevi, izložbe fotografija, a za kratko vrijeme ivanečki se fotoamateri probijaju na izložbama u zemlji i inozemstvu. Foto-sekcija je proglašena najboljim klubom u zemlji, a 1982. godine u Trakošćanu priređuju Dane jugoslavenske fotografije.

Od 1932. godine do danas u Ivancu je priređeno više od 30 izložbi fotografije.

Ivanečki kraj je pravi raj za fotografe i fotografiranje. Svjedoči tome i bogata fotografska povijest ovoga kraja. Ivančica uvijek mami fotografe jer su njezine šume, putovi, staze, stijene i livade kao da su stvoreni za fotografiranje.

Jezera i bajeri stanište su 65 vrsta ptica i drugih životinjskih vrsta. U šumama obitava divlja svinja, jelen, srna, lisica, kuna, tvor i divlja mačka.

Tražite li dobre motive za vaše objektive, obavezno posjetite ivanečki kraj koji je nadahnjivao mnoge poznate fotografe kao što su Otokar Hrazdira i Petar Jagetić.

Slični članci