Kalendar događanja 2023.

Image

*Kalendar događanja podložan je promjenama. Turistička zajednica Grada Ivanca ne snosi odgovornost za promjene koje se temelje na odlukama organizatora.

Međunarodna izložba malih životinja

6. - 8. 1. 2023.

sportska dvorana Osnovne škole Ivanec

Društvo uzgajatelja malih životinja "Fauna"

Društvo uzgajatelja malih životinja "Fauna" iz Ivanca svake godine organizira tradicionalnu Međunarodnu izložbu malih životinja.

Na izložbi izlažu izlagači iz više hrvatskih županija i Republike Slovenije. Na izložbi, koju u prosjeku posjeti više od 1500 posjetitelja, može se vidjeti šestotinjak živih eksponata.

Nađe se tu kunića, golubova, peradi, egzotičnih ptica, hrčaka, zamoraca i drugih životinjica kojima se posebno vesele djeca.

Pješačenje na Sveta tri kralja

6. 1. 2023.

društveni dom u Knapiću

DŠR Lančić-Knapić

DŠR Lančić - Knapić

Tradicionalnom blagdansko pješačenje vodi vas slikovitom rutom dugom 9 kilometara.

Prilagođeno je svim uzrastima, a osim rekreacije, očekuje vas lijepo druženje i dobra zabava.

Noćni pohod na Ivančicu

7. 1. 2023.

Parkiralište Prigorec (Repikovec)

HPD Ivančica

Image

Želite li doživjeti nezaboravni noćni pogled na Ivanec, Varaždin, Čakovec, pridružite se tradicionalnom noćnom pohodu na Ivančicu.

Noć muzeja u Muzeju planinarstva

27. 1. 2023.

Muzej planinarstva

Muzej planinarstva, Grad Ivanec

Image

Muzej planinarstva i Grad Ivanec svake se godine uključuju u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja - Noć muzeja.

Te vas noći u Muzeju očekuje mnoštvo zanimljivih sadržaja uz već tradicionalnu logorsku vatru u dvorištu.

Ivonjski fašink

11. 2. 2023.

Grad Ivanec

Društvo prijatelja narodnih običaja "Maska"

Image

Ivanečki karneval pod nazivom "Ivonjski fašink" svake godine na ivanečkim ulicama okupi velik broj sudionika, kako onih maskiranih, tako i onih koji su samo u ulozi promatrača. Osim brojnih domaćih maškara, na "Fašink" dolaze i brojni maskirani gosti iz susjednih mjesta, ali i iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Dani glume u Stažnjevcu

1. - 2. 4. 2023.

Stara škola, Stažnjevec

Kulturno umjetnička udruga Stažnjevec i Glumačka družina Komedijaši

Dvodnevni glumački festival u Stažnjevcu postao je sinonim za zabavu i smijeh uz pučki humor Komedijaša i njihovih gostiju. 

Uskrs u Ivancu

5. 4. 2023.

Gradski park Ivanec

Grad Ivanec

Prigodni ukrasi i suveniri, proizvodi OPG-ova, ukusne uskršnje delicije ivanečkih udruga, kreativne igre pod vodstvom Uskrsnog zeca i zečice za najmlađe i još mnoštvo zanimljivih sadržaja očekuje vas na preduskrsnom druženju u Gradskom parku u Ivancu.

24 sata Ivančice

21. - 22. 4. 2023.

Ivančica

SRD 315 Sjeverozapad

Jedinstvena planinarska avantura čiji je osnovni cilj testiranje vlastitih granica

"24 sata Ivančice" jedinstvena je utrka u kojoj mogu uživati trkači, planinari, rekreativci, bez obzira na godine i iskustvo.

Bilo da odlučite popeti se samo jednom ili želite krenuti u utrku za obaranje trenutnog rekorda od 18 uspona, sigurno nećete pogriješiti. Startati možete u vrijeme koje želite, usred utrke odmoriti, prespavati, sudjelovati u cijelih 24 sata ili samo dijelu dana koji vam odgovara.

Povedite sa sobom prijatelje, podršku, djecu, roditelje, trčite i hodajte sami ili u društvu. U utrci možete birati i kombinirati staze kako želite, od najkraće staze preko Konja, do Prekrižja, Pionira, Mrzljaka i najduže - ceste, ili prolaziti vlastitom stazom.

Brdski maraton Ivanec-Novi Marof

30. 4. 2023.

Ivanec - Novi Marof

AK Varaždin

Jedna od najljepših kontinentalnih brdskih utrka koja promovira ljepote planine Ivančice

Start utrke duge 42 kilometra je u samom centru Ivanca, a maratonska ruta proteže se od Ivanca preko Ivančice do Pokojca, zatim preko Bele na Čevo do Grebengrada, s ciljem u Novom Marofu.

1. maj na Ivančici

1. 5. 2023.

Vrh Ivančice

Ivančica počinje listati od podnožja, a onda se zelena granica polako penje polagano prema vrhu. Do samog vrha proljeće stiže oko 1. svibnja kada se na Ivančici održava veliko druženje planinara i izletnika koje okupi nekoliko tisuća ljudi iz svih mjesta podno najviše gore Hrvatskog zagorja.

Neki od planinara i izletnika borave na Ivančici po nekoliko dana, a noće pod šatorima i u planinarskom domu.

Biciklijada "Dolinom vitezova"

20. 5. 2023.

Margečan

Udruga "Margareta" Margečan

Bicikliranje prekrasnim krajolicima „Doline vitezova“ se ne propušta!

Prirodna bogatstva i ljepota prirode još su u 12. stoljeću privukla vitezove ivanovce koji su upravo ovaj predio podno Ivančice odabrali kao sjedište svojeg posjeda.
Pridružite se i vi biciklijadi i zaljubite se u jedan od najljepših predjela ovog područja!

Dani grada Ivanca

Ivanec

Grad Ivanec

Dan grada Ivanca slavi se 24. lipnja na spomendan Sv. Ivana Krstitelja. Sama proslava obično traje nekoliko dana, a održavaju se brojne prigodne izložbe, koncerti, prijami za zaslužne građane, zabavne i sportske manifestacije. 


Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća i Gradskog poglavarstva dodjeljuju se plakete Grada Ivanca zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama.

Na vrhu Ivančice slavi se tradicionalna sv. misa povodom blagdana Sv. Ivana Krstitelja.

Hrvatski festival kiparenja motornom pilom

10. - 11. 6. 2023.

park Područne škole Tin Ujević Salinovec

DŠR Salinovec

Smješten u slikovitom okruženju prirode u malom mjestu Salinovec na području grada Ivanca, festival okuplja umjetnike iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva, koji koriste motornu pilu kao svoje glavno oruđe za oblikovanje drva. Ovi majstori kipari demonstriraju svoje umijeće i tehniku kako bi stvorili nevjerojatne skulpture iz jednog komada drveta.

Festival pruža posjetiteljima priliku da promatraju sam proces stvaranja skulptura od početka do kraja. Svatko tko posjeti festival ima priliku vidjeti umjetnike kako izrađuju veličanstvene figure, životinje, apstraktne oblike i mnoge druge fascinantne kreacije. Gledatelji će biti zadivljeni brzinom, preciznošću i kreativnošću koju umjetnici pokazuju dok koriste motornu pilu kako bi oblikovali drvo.

Posjetitelji će moći uživati u ukusnoj hrani, osvježavajućim pićima i opuštenoj atmosferi, dok istovremeno uživaju u prekrasnim umjetničkim djelima.

Planinarski pohod “Tragom vitezova Ivanovaca”

18. 6. 2023.

Ivanec

Planinarski klub Ivanec

Pješačenje, uživanje u prirodi, skriveni lokaliteti i manje poznati dijelovi Ivančice, jedinstveni pogledi, potok Šumi kao jedinstveni biser sačuvan u dubinama Ivančice – sve to povezano kroz jedinstvenu povijest i mistiku drevnih Ivanovaca. 

Pohod se proteže obroncima Ivanščice, započinje kod Puste Bele, a završava navečer u Ivancu, nakon ručka i odmora na lokalitetu Šumi.

Pješači se na dvije dionice, duljoj, koja traje četiri sata ili kraćoj, koja traje oko sat vremena i vodi stazom od Ivanečke Željeznice do Šumija.

Brdska utrka Ivančica

24. 6. 2023.

Ivanec

AK Varaždin

Brdska utrka Ivančica jedna je od najdugovječnijih brdskih utrka na području Hrvatske.

Prva utrka održana je još davne 1993. godine i do sada je održana 28 puta (dvije godine za redom nije održana zbog opće poznate situacije s pandemijom). Jedina “starija brdska utrka u Hrvatskoj od naše Ivančice je brdska utrka Boroša koja se ove godine održava po 31. puta.

Ivanečki kotlić

24. 6. 2023.

park ispod Osnovne škole

Grad Ivanec

Jedna od najpopularnijih manifestacija u sklopu Dana grada Ivanca je natjecanje u kuhanju gulaša u kotliću.

Osim druženja, zabave, pozitivnog nadmetanja u kulinarskim vještinama, a na kraju i ukusnog gulaša za sve posjetitelje, Ivanečki kotlić je i humanitarnog karaktera jer se sav prikupljen prihod od podjele gulaša uplaćuje u humanitarne svrhe.

Bajkovita čajanka

2. 7. 2023.

Gradski park Ivanec

Klub mladih Ivanec

Za vrijeme „Bajkovite čajanke“ gradski park u Ivancu postaje mjesto zabave za male prinčeve i princeze. Osim čaja, nađe se tu i kave (za malo veće prinčeve i princeze) i raznih slastica, a mališane će posebno razveseliti face painting, zabavni pokusi Tinker Labsa, čitanje bajki i tematske igre na otvorenom za djecu i odrasle.

Ivanec Open

6. - 9. 7. 2023.

Ivančica

Klub padobranskog jedrenja LET Ivanec

Ivančica je vrlo popularna za padobransko jedrenje (paragliding), a na vrhu planine postoji i uređeno uzletište, koje se nalazi na bivšoj skijaškoj stazi. 

Državno prvenstvo Hrvatske u preletima paragliderom - Ivanec Open svake se godine održava upravo na Ivančici i odlična je prilika za vidjeti prekrasne prizore paraglidera na nebu, ali i na vrhu Ivančice.

Kolovrat riječi

8. 7. 2023.

Ivanec

Darko Foder i Ljiljana Vuglač

Pjesnička manifestacija „Kolovrat riječi“ festival je poezije u pokretu osmišljen na način da, uz stihove i druženje, goste ujedno upoznaje i s geografskim, etnološkim i enogastronomskim specifičnostima našega kraja.

Trail "U gaćicama v Gačice"

23. 7. 2023.

Gačice

AK Varaždin

Trasa ove utrke jedinstvenog naziva prolazi prekrasnim šumskim stazama, puteljcima i pitomim brežuljcima, a neizostavan dio svih utrka (na 18, 7 i 3 km) svakako je prolaz kroz “Vražji stolček” s kojega se pruža jedinstven pogled na kotlinu rijeke Bednje i šire.

Kretanje- zdravlje

30. 7. 2023.

Ivančica

HPD Ivančica Ivanec

Akcijom "Kretanje-zdravlje" HPD "Ivančica" iz Ivanca već nekoliko desetljeća propagira pješačenje na Ivančicu kao turističku destinaciju, ali i za zdravlje korisnu aktivnost. Više stotina planinara i rekreativaca propješači desetak kilometara dugu stazu od Ivanca do vrha Ivančice.

Na vrhu se za sudionike održavaju sportske igre kao što su kuglanje na visećoj kuglani, štafetne igre, skakanju u dalj s mjesta i potezanje užeta.

40. akcija Kretanje-zdravlje 2023. - informacije uskoro!

Seoske igre u Salinovcu

6. 8. 2023.

Salinovec

DŠR Salinovec

U Salinovcu se od 1984. godine održava svojevrsna "seoska olimpijada", odnosno natjecanje u starim sportovima i igrama. Seoske igre u Salinovcu svake godine okupe više stotina natjecatelja koji se natječu u brzini, snazi i spretnosti.

Discipline poput sastavljanja pluga, bikovanja, hodanja na štakama, nošenje košare na glavi i trčanja u vreći posebno su atraktivne za gledatelje, a kod svih disciplina je osim vještine prisutno i puno smijeha. Za dobro raspoloženje i zabavu u narodnom tonu pobrinu se "mužikaši" koje ekipe dovode sa sobom.

Posjetitelji seoskih igara mogu kušati kvalitetna vina ivanečkog kraja i domaće specijalitete.

37. Seoske igre u Salinovcu 2023. - informacije uskoro!

Biciklijada "Med skrajski bregi"

Salinovec

DŠR Salinovec

Tradicionalna biciklijada tijekom koje je zagarantirano uživanje u ljepotama ivanečkoga kraja.

12. biciklijada ivanečkoga kraja "Med skrajski bregi" - informacije uskoro!

Slični članci