DSC 5181Vrijeme održavanja manifestacije: lipanj i prosinac

Opis manifestacije:
Manifestacija se tradicionalno održava u dva termina:

1. U mjesecu lipnju, vikend najbliže datumu 22. 06.
2. U mjesecu prosincu najbliže datumu 04. 12.

Ivanečkim rudarskim danima želi se obogatiti turistička, gospodarska i kulturna ponuda, unaprijediti turistički proizvod destinacije. Između ostalog primarni cilj je utjecati na očuvanje kulturno-povijesnog nasljeđa i baštine ivanečkoga kraja, te stvaranje inovativnog turističkog proizvoda .
Želimo da manifestacija bude generator u cilju razvoja turizma i kulture kao što je nekada bilo rudarstvo s velikim direktnim utjecajem na razvoj Ivanca i Varaždinske županije.
Tome u prilog ide i revitalizirana turističko-povijesna atrakcija - Ivanečka rudarska četa, koju još nazivaju i gospodarskim promotorom naše mikroregije.

Povijesna postrojba - Ivanečka rudarska četa - uvelike je pridonijela promociji i obogaćivanju turističke i gospodarske ponude ovoga kraja.

Od 2017. godine, između ostalog koncentracija je na sam tradicijski dio, a gospodarske i ostale izlagačke aktivnosti održavaju se u mjesecu lipnju. U konačnici manifestacija se odvija u dva termina, sezoni i posezoni.

Ivanečki rudarski dani postali su prepoznatljivi diljem Hrvatske. kao jedinstvena kulturno-turistička manifestacija, jedina iz Ivanca se nalazi na službenim web stranicama HTZ-a.
Podržavaju je obrazovne institucije, muzejske ustanove, ministarstva, gospodarstvenici i građani.

Manifestacija između ostalog ima i još nekoliko ciljeva:

  • promicanje gospodarstva putem autohtonih suvenira
  • promicanje rudarskog zvanja
  • očuvanje etnološkog i povijesnog nasljeđe destinacije
  • edukacija mlađe populacije stanovništva
  • obogaćivanje kulturne i turističke ponude destinacije
  • utjecati na povećanje dolaska posjetitelja i turista
  • očuvanje povijesne materijalne baštine putem izložba
  • prezentacija domaćih autohtonih jela (Naša stara jela)
  • kvalitetni spoj gospodarstvenika, lokalne samouprave, muzejskih i obrazovnih institucija, turizma …

Primarno nam je stvoriti kvalitetne preduvjete i gotove sadržaje specifične za našu mikroregiju te ih promovirati diljem Hrvatske s ciljem pridobivanja potencijalnih posjetioca.
Prioritet projekta-manifestacije je kvalitetan spoj baštine-kulture-gospodarstva-turizma i promocije.
Jednim kvalitetnim pristupom uspjeli smo zadovoljite sve navedene segmente čemu u prilog ide da svake godine bilježimo sve veću posjećenost, a također i aktivnih sudionika manifestacije

Opće je poznato da razvoj turizma u europskim gradovima danas je nezamisliv bez kulturno turističkih manifestacija, turističkih proizvoda i sadržaja, kao osnove turističkih destinacija.

Slični članci