Mlin/melin Ivice Šuteja „Muckov melin“

logo hr 

mlin10Prvobitni vlasnik je bio Ivica Šutej, poznat po glazbenoj instrumentalnoj nadarenosti. Mlin je prestao sa svojim radom 1952. godine.
Kasnije je objekt sa zemljištem u posjedu obitelji Mucko, pa se još u narodu naziva Muckov melin, iako po kazivanju, obitelj nije obavljala mlinarske aktivnosti.
Prema usmenim predajama, prisutna je zanimljiva sklonost bivšeg vlasnika glazbenoj umjetnosti kao i ostalim privatnim zanimljivim događajima što možemo povezati s komičnom operom Jakova Gotovca „Ero s onoga svijeta“.
Rudolf Bićanić piše da su u narodnoj mašti đavao i vodeničar u bliskom srodstvu, a to se vidjelo i kod glasovite, najsnažnije hrvatske narodne opere „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca koji je mlinarevoj pjesmi dao posebnu draž što možemo usporediti s veselom osobnosti vlasnika ovog mlina.

(Isječak iz opere „Ero s onoga svijeta“)
„….Brblje voda, žrvnji rokću,
kašike ko klopci klopću,
pod kamenom zrnje škripi,
sitno brašno sitno sipi:
Nek se žuri ko mljet ima
Sve će samljet - mlinar Sima!
Poput živog ljudskog srca
mlin se žuri, dršće, kuca.
Kad se smiri mlin na vodi
niko k njemu ne dohodi.
Kad se srce zaustavi
život gine - smrt se javi…“.

Mnogo je razloga i ne začuđuju nas mnogobrojne ivanečke legende koje povezuju vodu, mlin i mistična narodna vjerovanja.
Među vlasnicima ivanečkih mlinova bilo je vlastelina, glazbenika, industrijalaca, intelektualaca i školovanih mlinara. Na neki način možemo pričati o društvenoj nadogradnji mikroekonomije jedne sredine kroz određeno vremensko razdoblje.

vaga lampas 10 Mlin Ivice Suteja Muckov mlin

Slični članci