Černe mlake

cernemlake18Krenete li na Ivančicu planinarskim putem preko Mrzljaka, doći ćete do Černih mlaka koje su kroz narodne legende poznate kao okupljalište vještica ili "zletišče coprnic".

Po jednoj legendi, prigorskog rudara Jandraša koji se kasno vraćao svojoj kući presrele su tri mlade žene odjevene u svilenkastu odjeću. Nakon što su ga cijele noći vukle po potoku Bistrica, dospio je do Černih mlaka gdje je više žena u crnini bukovim granama melo plesni podij oko najveće mlake. Ujutro su ga vratile na mjesto gdje su ga presrele, a on je od tada imao mnogo više sreće u životu.

Prema drugoj legendi, prigorska obitelj koja se vraćala s proštenja u Mariji Bistrici pješke iz Ivanca kod mlina prije Prigorca u potoku je ugledala ženu u bijelom koja je prala rublje u koritu. Žena je potom nestala i svima oduzela moć govora da bi se vratila za nekoliko minuta u crnini. Obitelj se drugih događaja nije sjećala. Narod vjeruje se da je riječ o coprnicama koje na potoku peru svoje grijehe.

Prema trećoj legendi, prigorski pastiri danima su stoku ostavljali u planini sve dok jednog dana stoka nije počela nestajati. Slučajno prolazeći pokraj Črnih mlaka Štief je otkrio mnogo kostiju oko "morskog oka". Vjeruje se da su ovdje coprnice prinosile svoje žrtve i obavljale obrede. Jednom se je jedna krava iz planine vratila na pola bijela, na pola crna i davala je mnogo mlijeka sve dok jednog dana nije nestala. Narod je vjerovao da je u nju ušao duh coprnice s Ivančice.

Slični članci