Kapelica Sv. Duha

nova1interpretacijskatabla

Svojim izuzetnim položajem na vrhu visokog brijega dominira cijelim krajem. Prvi put se spominje 1649. godine pod nazivom "S. Spiritus un Monte Dubovecz", poslije nazvana "S. Spiritus sub Monte Ivanchicza". Smatra se da je sagrađena krajem 14. stoljeća.

Kapela je jednobrodna gotička građevina. Unutrašnjost joj krase dva izrezbarena barokna oltara s oltarskom slikom Duha Svetoga (rad E. Weingartena iz 1893.) i kipom Blažene Djevice Marije Kraljice krunice. Od uništenog oltara Svetog Vida s desne strane broda očuvana je samo slika na platnu s prikazom svečeva mučeništva. Oltari su vjerojatno djelo domaćih drvorezbara izrađeni u prvoj polovici 17. stoljeća. Odišu renesansnim duhom iskazanim u konstrukciji i plastičkim detaljima.

U tornju kapele nalazi se zanimljivo brončano zvono iz 17 stoljeća s natpisom: "NICOLAVS BOSET VRBANVS CELEAE ME FVDIT ANNO 1686". Smatra se da je to zvono iz kapelice obitelji Pethö de Gerse.

U romanu Eugena Kumičića "Urota zrinsko-frankopanska" spominje se Sv. Duh kao mjesto gdje su se zaručili Petar i Katarina Zrinska.

Slični članci