Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

 • Otvorenje planinarskog doma na Ivančici

  Opširnije...
 • Poštovani,

  na slijedećoj poveznici možete pronaći priopćenje od 14.3.2020. s novim uputama i mjerama Stožera civilne zaštite RH koje sadrže i mjere vezane uz međunarodni promet ljudi:
  Civilna zaštita
  Vlada RH

  Opširnije...

Trebitva kukuruza

Posted in Običaji i manifestacije

Trebitva (komušanje) kukuruza je danas zaboravljen starinski običaj vezan uz branje kukuruza. Nakon "trgatve" (berbe) kukuruza, kukuruz se je na kolima dovozio u "škedenj", komoru ili neku sličnu prostoriju. Navečer se je kod trebitve okupljalo cijelo susjedstvo, a posebno mladići i djevojke.

Uz druženje i pjesmu vrijeme komušanja je brzo prošlo, a mladi su posebno nestrpljivo čekali kraj komušanja kada se gasilo svjetlo. Tada je uslijedilo "ezdenje" ili valjanje i bacanje mladeži po komušini kroz koje su mladi pokazivali svoje simpatije. Domaćin je paljenjem svjetla označio kraj "ezdenja" i sve počastio kestenima i moštom.

Ovaj običaj živi samo još u povremenim organizacijama trebitve koja organizira Društvo prijatelja narodnih običaja "Maska".