Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

 • Otvorenje planinarskog doma na Ivančici

  Opširnije...
 • Poštovani,

  na slijedećoj poveznici možete pronaći priopćenje od 14.3.2020. s novim uputama i mjerama Stožera civilne zaštite RH koje sadrže i mjere vezane uz međunarodni promet ljudi:
  Civilna zaštita
  Vlada RH

  Opširnije...

Fotografija

Posted in Kultura života i rada

Fotografska tradicija ivanečkog kraja traje još od fotografskih radova Jurja Draškovića s početka pedesetih godina 19. stoljeća, a središte hrvatske i jugoslavenske fotografije između dva svjetska rata bio je Ivanec. Početak organiziranog fotoamaterstva bila je fotosekcija Planinarskog društva "Ivančica", osnovana na inicijativu Otokara Hrazdire 30. lipnja 1931. godine. Prva izložba umjetničke fotografije u Ivancu održana je već 1932. godine.

Otokar Hrazdira bio je najuspješniji fotoamater tadašnje države. Prema Američkom godišnjaku fotografije (Boston, 1934.), Hrazdira je sudjelovao na osam internacionalnih salona s 18 izloženih i nagrađivanih fotografija. Reputaciju međunarodnog majstora fotografije pribavile su mu međunarodne izložbe i nagrade: u Cannesu (Prix offert i brončana medalja), Luzernu (srebrna i tri brončane medalje), Pragu (III. nagrada za kolekciju kontaktnih slika) i mnoge druge. Hrazdira je rođen u Češkoj, a u Ivanec je došao 1920. godine kao rudarski činovnik. U Ivancu je doživio veliku društvenu afirmaciju.

Bio je i nakladnik jedinog međuratnog časopisa umjetničke fotografije "Galerija" sa sjedištem redakcije u Ivancu. Časopis je izlazio od listopada 1933. godine do ožujka 1934. (ukupno 6 brojeva), a imao je paralelne redakcije u Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Italiji i Mađarskoj. Prestao je izlaziti zbog premalo pretplatnika i visokih kriterija redakcije.

Nasljednik Otokara Hrazdire bio je Petar Jagetić, najbolji reklamni fotograf poslijeratne Jugoslavije. Nakon drugog svjetskog rata u Ivancu od 1950. godine pod njegovim vodstvom djeluje Foto-klub koji priređuje izložbe, a članovi sudjeluju na izložbama drugih klubova. Fotografska djelatnost još je više živnula od 1976. godine. Organizirani su foto-tečajevi, izložbe fotografija, a za kratko vrijeme ivanečki se fotoamateri probijaju na izložbama u zemlji i inozemstvu. Foto-sekcija je proglašena najboljim klubom u zemlji, a 1982. godine u Trakošćanu priređuju Dane jugoslavenske fotografije.

Od 1932. godine do danas u Ivancu je priređeno više od 30 izložbi fotografije.