Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

 • Otvorenje planinarskog doma na Ivančici

  Opširnije...
 • Poštovani,

  na slijedećoj poveznici možete pronaći priopćenje od 14.3.2020. s novim uputama i mjerama Stožera civilne zaštite RH koje sadrže i mjere vezane uz međunarodni promet ljudi:
  Civilna zaštita
  Vlada RH

  Opširnije...

Rudnik Kraševi zviri

Posted in Baština i lokaliteti

Na sjevernoj strani Ivančice u podnožju kote "Velike obreši" na nadmorskoj visini 798 m bilo je nalazište cinka i olova, nastalo djelovanjem toplih voda obogaćenih cinkovom i olovnom rudom na vapnence i dolomite. U ovom rudniku je sredinom 19. stoljeća eksploatiran cinkov karbonat i cinkov sjajnik, a od olovnih ruda galenit. Vlasnik rudnika bilo je poduzeće Societe Anonyme Metalurgiqique Austro-Belge.

Okno je napušteno zbog velikih prodora vode i sve manjih količina rude. Uz ovo nalazište vezuje se djelatnost talionice cinka (tutije) u Kuljevčici, osnovane belgijskim kapitalom koja je proradila 1863. godine.

Na završetcima napuštenih rovova vide se u vapnencima i dolomitima rudne žile. Rovovi se na nekim mjestima proširuju u male dvorane, neki od njih su ispunjeni vrlo bistrom vodom, kroz neke protječe potočić koji tvori po dnu rova kristalnu sigastu prevlaku sa mjestimičnim manjim bazenima u kojima nalazimo pizolite. Kako su ti rovovi već vrlo stari, nalazimo u njima i manjih siga.