Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

 • Otvorenje planinarskog doma na Ivančici

  Opširnije...
 • Poštovani,

  na slijedećoj poveznici možete pronaći priopćenje od 14.3.2020. s novim uputama i mjerama Stožera civilne zaštite RH koje sadrže i mjere vezane uz međunarodni promet ljudi:
  Civilna zaštita
  Vlada RH

  Opširnije...

Ivanečko groblje

Posted in Baština i lokaliteti

Ivanečko groblje nalazi se na brdašcu "Koraničev brieg", nazvanom po susjednom zaseoku Koranići. Groblje je smješteno uz cestu koja vodi hrtom brda, s jedne i druge strane ceste. Na većem, istočnom dijelu izgrađena je slikovita kapelica, koja nije u sakralnoj funkciji. Kako su ju dosadašnja istraživanja zaobišla, nije poznato kada je podignuta i u koje se svrhe koristila.

Smatra se da je groblje odstranjeno iz blizine župne crkve Sv. Marije Magdalene na kraju 18. ili početkom 19. stoljeća, za što je značajna vladavina Josipa II koji je u nizu svojih reformatorskih odluka odredio da se groblje imaju odstraniti iz blizine crkva i smjestiti izvan naselja.

Više o ivanečkom groblju:
"Koranićev brieg", autor: Dr.sc. Eduard Kušen