Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

Novosti

Trški dnevi v Žužembergu 2013

zuzemberg2013 1TZ grada Ivanca i Ivanečki vitezovi – vitezovi ivanovci odazvali su se ovogodišnjem pozivu Turističkog društva Suha krajina iz susjedne Slovenije i 14.07.2013 otputovali na međunarodnu turističku manifestaciju Trški dnevi.

Općina Žužemberk nalazi se u južnom dijelu Slovenije, u pokrajini Dolenjskoj i središte je područja koje nosi naziv Suha krajina. Općina je brdsko-planinskog karaktera. Na sjeveru se pruža planina Suha Krajina, na jugu planina Kočevski Rog. U središnjem dijelu nalazi se gornji dio doline rijeke Krke.
Naselje iz kojeg se razvio Žužemberk datira iz doba Ilira i Kelta, a bilo je i nezaobilazno svratište Rimljana. Teško je odrediti točno vrijeme nastanka grada, spominje se 1000. godina koja je uklesana nad ulazom u četverouglasti romanski stup, a spominje se i 1046. godina kada je izgrađena kapela Sv. Urha. Kroz povijest grad je bio nekoliko puta dograđivan, a najveću dogradnju omogućio je turski danak. Grad je postao neosvojiva utvrda i strateško mjesto ratovanja i obrane od turaka. Jurij i Wolf Engelbert Turjaški, najprije gradski najamnici, 1538. godine su kupili grad.
Bogato kulturno i povijesno nasljeđe tradicionalno svake godine posebno oživljava u mjesecu srpnju kroz manifestaciju Trški dnevi v Žužemberku.
I ove godine, raskošan program manifestacije počeo je 05., a završio 15. srpnja, a sama manifestacija zamišljena je kao splet prošlosti i sadašnjosti. Uz raznovrsne i mnogobrojne sadržaje kulturnog i turističkog karaktera osobit interes izazvao je 15. srednjovjekovni dan koji je održan 14. srpnja u prostoru unutar i oko zidina starog žužemberskog grada. Žužemberski grad je tipična i jedna od najslikovitijih srednjevjekovnih utvrda.
Autentični lokalitet okupio je zamjetan broj viteških i srodnih skupina iz nekoliko europskih zemalja kao i majstore starih zanata i vještina. Uz mnoštvo sednjovjekovnih plesnih kreacija i mini turnira u gađanju tradicionalnim dugim lukom, centralni dio viteškog događaja činili su viteški dvoboji koji su i izazvali najveću pozornost. „Događaju dana", kako slobodno možemo nazvati nekoliko simulacija srednjevjekovnih viteških dvoboja, pečat su dali i Ivanečki vitezovi – vitezovi ivanovci čija borba za čast dame nije prošla nimalo nezamjećeno ni kod posjetitelja ni kod ostalih viteških skupina. U samo nekoliko sekundi „nestali" su svi turistički vodiči Ivanca i brošure udruge , a također je dogovorena suradnja sa srodnim udruženjima iz Slovenije i Slovačke.
Tz grada Ivanca i Ivanečki vitezovi se zahvaljuju gradu Ivancu na pomoći oko realizacije ove aktivnosti kao i na podršci svih svojih partnera i simpatizera.
Također upućujemo srdačnu zahvalu prijateljima i Turističkom društvu Žužemberk na svesrdnom iskazanome domaćinstvu u kojemu smo uživali tijekom gostovanja.