Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

 • Otvorenje planinarskog doma na Ivančici

  Opširnije...
 • Poštovani,

  na slijedećoj poveznici možete pronaći priopćenje od 14.3.2020. s novim uputama i mjerama Stožera civilne zaštite RH koje sadrže i mjere vezane uz međunarodni promet ljudi:
  Civilna zaštita
  Vlada RH

  Opširnije...

Novosti

Smotra povijesnih postrojbi u Čakovcu

sppcakovec 7U subotu 27. travnja smotrom povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske, koja se održala tijekom prijepodneva u Čakovcu, Zrinska garda Čakovec započela je svoj višednevni program proslave obilježavanja državnog spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije.

U organizaciji Zrinske garde Čakovec okupile su se povijesne postrojbe u svojim živopisnim odorama, predstavnici Hrvatske vojske, Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski" iz Zagreba i Kluba vojnih izaslanika u Republici Hrvatskoj.
Kolonu-mimohod povijesnih postrojbi čakovečkim ulicama predvodio je konjanik, uz pratnju bubnjara Zrinske garde i Puhačkog orkestra Općine Nedelišće. Nakon mimohoda održana je svečano misno slavlje za Zrinskog i Frankopana u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa, misno slavlje predvodio je vojni biskup mons. Juraj Jezerinac.
Ivanečki vitezovi - članovi Ivanečka rudarske čete već tradicionalno sudjeluju u programu proslave na poziv Međimurske županije i povijesne postrojbe Zrinske garde. Prijavak ispred naše postrojbe međimurskom županu Ivanu Perhoču predao je tajnik udruge Tomislav Vedak.
Veliku međunarodnu pozornost i interes za ivanečku baštinu iskazali su visoki gosti iz Japana i povijesne postrojbe iz Mađarske, kao i Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac. Ovo je bila prilika da se tijekom ovog zanimljivog nesvakidašnjeg susreta s uvaženim gostima u kratko prezentiraju ivanečki potencijali i posebnosti temeljem kulturno turističke podloge.
Posebni interes za našu regiju je iskazao uvaženi gost iz Japana gosp. Yoshimasa Kadota sa suprugom, koji su bili obučeni u tradicionalne odore. Inače bračni par radi i živi u New Yorku, a gospodin je ujedno predstavnik japanskih samuraja i bavi se mačevanjem, pa je razumljivo zašto interes za naše vitezove.
Fotografije naših članova su obišle Japan, New York i Mađarsku koje dodajemo u prilogu ovih informacija.
Uz promociju grada Ivanca i naše udruge ovo je bila prilika i za konkretne dogovore oko buduće turističke i kulturne međunarodne suradnje.