Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

Novosti

Upoznaj svoju zemlju

DSC 0063UPOZNAJ SVOJ GRAD I POSTANI AMBASADOR HRVATSKOG TURIZMA
(Obilazak lokaliteta i pokretna izložba na otvorenom prostoru)

Na inicijativu Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, povodom obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, drugu godinu za redom organizirano je besplatno turističko vođenje za građane u svakome gradu u kojem postoji Društvo turističkih vodiča. U okviru projekta „Upoznaj svoju zemlju“ besplatna vođenja od strane lokalnih turističkih vodiča započela su u isto vrijeme, u nedjelju, 13. siječnja 2019. godine u 12 sati.

U obilježavanje Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske uključilo se ove godine 56 hrvatskih gradova, među kojima i Ivanec.
Članica Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin, lokalni vodič Mirjana Bračko i Turistička zajednica grada Ivanca pridružili su se obilježavanju tog, za Hrvatsku, važnog datuma.
Organizirani razgled Ivanca ove se godine odvijao pod tematskim naslovom Spomen obilježja („Spomenici i spomen-ploče“), a program razgleda osmislili su lokalni vodič i predsjednik Turističke zajednice grada Ivanca, Boris Jagetić Daraboš.
Susret s vodičem bio je ispred Gradske vijećnice, kojom prilikom je Tz grada Ivanca podijelila promotivne materijale svim posjetiteljima. Okupilo se dvadeset zainteresiranih građana, među kojima i tri stalne posjetiteljice iz susjednog grada Lepoglave. Građani su upoznati s vremenom i načinom postizanja međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, kao i s važnošću turističke djelatnosti za postizanje međunarodnog ugleda Hrvatske u svijetu. Nakon toga krenulo se do Spomenika hrvatskim braniteljima s ivanečkog područja, koji su poginuli u Domovinskom ratu. Zatim je grupa nastavila put kroz gradski park, zadržala se kod arheološkog lokaliteta Staroga grada i kod Spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora. Pozornost građana skrenuta je na spomen-ploču koja se nalazi na Župnoj crkvi svete Marije Magdalene i na spomen-ploču na zdanju u kojem je bilo otvoreno prvo samoposluživanje u jugoistočnoj Europi. Ujedno su spomenuta neka spomen obilježja u Varaždinu gdje se nalazi grobnica obitelji Kukuljević Sakcinski. Čitav program šetnje središtem Ivanca starim fotografijama i zanimljivim podacima popratio je predsjednik TZ grada Ivanca, Boris Jagetić Daraboš. Slikovni materijali su bili pripremljeni na način da čine svojevrsnu pokretnu izložbu na otvorenom. Ujedno smo ovom prilikom prezentirali i neka pokretna spomen obilježja.
Sugrađani i gosti bili su zainteresirani i vrlo zadovoljni onime što su vidjeli i čuli jer svaki put saznaju nešto novo, budući da je istraživanje ivanečke povijesti još uvijek u tijeku. Hvala svim građanima koji su se odazvali, kao i Gradu Ivancu, radiju Sjeverni FM Ivanec, radiju Kaj i fotografima Marijanu Friščiću i Branku Težaku.
A dan je bio prekrasan, sunčan i prilično topao, bez obzira na to što je bio zimski, siječanjski!
Još jednom zahvaljujemo svima na odazivu.! Više o svemu putem slikica.

Foto: Marijan Friščić, TZ grada Ivanca