Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

 • Otvorenje planinarskog doma na Ivančici

  Opširnije...
 • Poštovani,

  na slijedećoj poveznici možete pronaći priopćenje od 14.3.2020. s novim uputama i mjerama Stožera civilne zaštite RH koje sadrže i mjere vezane uz međunarodni promet ljudi:
  Civilna zaštita
  Vlada RH

  Opširnije...

Novosti

Margetje - tak se negda delalo

20180715 162802Proteklog vikenda u Margečanu je održana tradicionalna manifestacija, dvanaestu godinu zaredom „Margetje – tak se negda delalo“. Ujedno u terminu od 13. do 15. srpnja slavi se i spomendan nebeske zaštitnice Sv. Margarete.
Manifestacija je obilježena bogatim kulturno-umjetničkim, zabavnim i sportskim programom a samim time prezentirani su i oteti zaboravu stari naši sačuvani običaji i tradicija.
Sudjelovale su mnoge domaće udruge kao i iz ostalih krajeva, a posebno iz Slovenije su pristigla čak četiri udruženja koja su prezentirale stare zanate. Tradicionalno su članice udruge Margareta uprizorile pranje veša u Bednji kako se to radilo nekad.
Puno zanimljivih sadržaja se odvijalo oko margečanske vodenice i na otočiću zvanom „Črna riba“.

Uz viteški tabor neizostavni su i naši vitezovi ivanovci, kuburaška udruženja, jahanje i šetnja s konjima te ostali sadržaji koji su zajedno stvarali jedan lijep doživljaj baziran na našoj bogatoj tradiciji.
Neizostavan je i gastro dio baziran na tradicijskom jelu i delicijama koje su pripremile mnogobrojne vrijedne članice prisutnih udruga. Svakako, pozornost nam zaokuplja natjecanje u izradi najbolje zljevke.
Manifestaciju je obišao i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini i voditelj Turističke zajednice grada Ivanca koja tradicionalno podržava i promovira ovu lijepu manifestaciju.
Više o svemu putem fotografija Tz grada Ivanca.

Kakva bi to proslava bila da nije imala svoj gastro dio. I ove se godine birala najbolja zljevka, a stručni je žiri najboljom ocijenio zljevku Vere Copak, a najegzotičniju zljevku ove je godine ispekla Helena Kocijan.
Margečanski je kraj i ove godine, dvanaestu godinu zaredom, tradicionalnom manifestacijom „Margetje – tak se negda delalo“ proslavio spomendan svoje zaštitnice Sv. Margarete. Od 13. do 15. srpnja bogatim kulturno – umjetničkim, zabavnim i sportskim programom na najljepši su mogući način od zaborava sačuvani običaji i tradicija belske fare.
Sajam starih zanata okupio je mještane i njihove goste koji su pristigli iz Slovenije, a čak četiri slovenske udruge aktivno su sudjelovale u demonstraciji starih zanata. Štrigalo se, prelo, mijesilo, hoblalo i rezbarilo. Već neizostavno članice udruge Margareta na starinski su način uprizorile pranje veša u Bednji, a sve su popratile pjesmom, razgovorom i veseljem baš kako se to radilo i nekad.
Uprizoren je i postavljen viteški tabor, kuburaši su pucali iz svojih kubura, najmlađi su uživali na drvenom vrtuljku, a jahanje i šetnja s konjima uz margečansku vodenicu stvarali su poseban doživljaj.
Tradicionalni gosti Margetja zaduženi za smijeh i ove su godine bili stažnjevački Komedijaši kojima su se pridružili i gosti iz Međimurja - Priločka amaterska scena.
Kulturno umjetnički dio obilježili su nastupi zborova, KUD-ova i udruga, a za dobar štimung, pjesmu i ples pobrinuli su se glazbeni sastavi Activ band, Tim i Trio tim.

Misno slavlje u čast Sv. Margarete u petak na sam spomendan predvodio je vlč. Alojz Pakrac.

Ipak, protekli je vikend neupitno obilježilo Svjetsko nogometno prvenstvo pa se i na Margetju organiziralo zajedničko gledanje utakmice, za Vatrene se navijalo iz sveg glasa, a povijesni uspjeh Hrvatske nogometne reprezentacije slavio se do kasnih večernjih sati.

Margečansku manifestaciju te bogati kulturno – umjetnički i zabavni program obišli su dožupan Varaždinske županije Tomislav Paljak, gradonačelnik grad Ivanca Milorad Batinić, dogradonačelnik grada Ivanca Branko Putarek te ivanečki gradski vijećnici.

Manifestacija se održava pod tradicionalnim pokroviteljstvom Grada Ivanca koji ju i novčano podupire.