Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

Novosti

Ivanečki rudarski dani 2018 i ostali sadržaji

DSC 2536Prema najavama i ove godine održali smo manifestaciju Ivanečki rudarski dani u sklopu obilježavanja Dana grada Ivanca.
Realizacija programa bila je na prostoru Stare tržnice (placa), centra Grada i gradskog parka. Sudjelovali su naši Vitezovi Ivanovci, Rudarska četa, udruženje iz Stubice i Trakošćanski streličari s streličarskim prezentacijama.

Tema manifestacije je bila, Povijesni pečat: Rudari-vitezovi-obrtnici-planinari sve zajedno „Od rudarenja do kovanog novca“ u srednjevjekovnom razdoblju do danas.
Tom prilikom bilo je upriličeno taljenje rudače na vatri, priprema materijala za kovanje i konačan proizvod kovanje prvog ivanečkog planinarskog novčića. Ovaj originalan tehnološki proces pobudio je zanimanje svih prisutnih koji su posjetili manifestaciju. Između ostalih zabilježen je posjet saborskog zastupnika gosp. Anđelka Stričaka, planinara i ostalih gostiju.
Posjetioci su mogli uživati u scenskim prikazima pobune rudara, zaštita rudnika od strane vitezova i na kraju neizostavnu atraktivnu borbu s srednjevjekovnim oružjem. Bilo je tu i uprizorenje legenda vezano na coprnice iz Črnih mlaka… Svakako manifestaciju su obostrano na kvalitetan način oplemenili i mladenci koji su nas posjetili nakon vjenčanja u crkvi i trajno putem fotografija obilježili svoj sretan dan.
Mnogi posjetioci iskoristili su priliku i opskrbili se prvim planinarskim ivanečkim bakrenim novcem, a neki su se i samostalno okušali u kovanju, te si sami izradili novčić . Ove godine osnovni kao i popratni program bio je koncentriran prema obilježavanju 120 obljetnice organiziranog planinarstva u Ivancu i povodom održavanja Dana hrvatskih planinara. Tz grada Ivanca je raznolikim sadržajima i materijalima direktno pomogla u pripremi i realizaciji održavanju jubileja i svečanosti. Tom prigodom povijesne postrojbe sudjelovale su u mimohodu i postrojavanjem ispred središnje bine prilikom svečanog otvorenja manifestacije. Ujedno taj dan je na pošti bio u opticaju prigodni poštanski žig za što su izrađene prigodne tiskovine od strane Tz grada Ivanca. Uz sam program na lokaciji „Stare tržnice“ bio je i štand s promotivnim materijalima i suvenirima gdje su se posjetioci mogli opskrbiti promidžbenim i ostalim materijalima.
Također je organizirana prezentacija srednjevjekovnog oružja i opreme, pa su posjetioci imali priliku na jedan upečatljiv način upoznati se s mističnim i tajanstvenim srednjim vijekom.
Odrasli i mlađa populacija posjetioca okušali su se i u streličarstvu kao i upoznavanje s ovom plemenitom vještinom uz prezentaciju raznolikih lukova i strijela.
Ovaj tematski sadržaj pripreman je unatrag godinu dana, posebno u segmentu izrade idejnog rješenja novčića, te izrade posebnog alata za hladno kovanje.
Također povijesne postrojbe bile su prisutne i u parku na Ivanečkom kotliću uprizorenjem igrokaza i scenske borbe što je oduševilo sve prisutne. Tijekom odvijanja središnje proslave obišli smo i dječje igraonice, šahovski turnir čije održavanje je pomogla Tz grada Ivanca kao i realizaciju održavanja državnog prvenstva u preletima paragliderom.
Izuzetno nas raduje što su mnogobrojni posjetioci uživali u pripremljenim programima te su mnogi iskoristili priliku i fotografijom ovjekovječili svoj posjet Ivancu i sudjelovanje na manifestaciji Ivanečki rudarski dani 2018.
Zahvaljujemo svima koji su pomogli u realizaciji ove manifestacije prije svega gradu Ivancu, Zagrebačkoj banci, posebno prijateljskim udruženjima i pojedincima na odazivu i sudjelovanju u programu. Također svima ostalim koji su na bilo koji način doprinijeli u realizaciji programa, kao i medijima koji su popratili manifestaciju.
Više o svemu putem slikica Zdenka Horvata i Tz grada Ivanca.