Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

 • Otvorenje planinarskog doma na Ivančici

  Opširnije...
 • Poštovani,

  na slijedećoj poveznici možete pronaći priopćenje od 14.3.2020. s novim uputama i mjerama Stožera civilne zaštite RH koje sadrže i mjere vezane uz međunarodni promet ljudi:
  Civilna zaštita
  Vlada RH

  Opširnije...

Novosti

Predstavljanje monografije „Knjiga rudarske i viteške mudrosti“

DSC 0245U petak, 27. travnja održano je predstavljanje monografije u prepunom Muzeju planinarstva u Ivancu.
U uvodnom dijelu nazočne je u ime domaćina, Muzeja planinarstva Ivanec, pozdravila v.d. ravnateljice Marina Držaić, o knjizi su govorili recenzent Vladimir Huzjan, potom Eduard Kušen ispred Instituta za turizam RH, autor Boris Jagetić Daraboš, koji je knjigu predstavio kroz interaktivnu prezentaciju na video – zidu, te gradonačelnik Milorad Batinić. Na promociji je bila prisutna i gđa. Elizabeta Dolenec iz Ministarstva turizma RH.

Moderator programa bila je Vesna Matišić, za glazbeni ugođaj pobrinuo se brass sastav Limene glazbe Lepoglava, a ulomke iz knjige, među kojima i autentični iskaz Anđeline Gotal, temeljen na sjećanjima na njezina oca-rudara, čitala je Ljiljana Bogojević, dramska umjetnica HNK Varaždin.
Nakon službenog dijela predstavljanja, druženje je nastavljeno uz domaće delicije koje su pripremile članice Društva Maska.
Monografija se intenzivno pripremala unatrag tri godine povodom obilježavanja 130. obljetnice organiziranih rudarskih aktivnosti u Ivancu, 10. obljetnica revitalizirane povijesne postrojbe Ivanečke rudarske čete i 10. obljetnicu održavanja manifestacije Ivanečki rudarski dani. Ove obljetnice bile su 2016. i 2017. te se u monografiji referiramo na te godine.
Knjiga je upečatljiva spona baštine, gospodarstva, kulture, turizma i sveopće promocije grada Ivanca.
Naslov knjige nastao je upravo na tragu naše baštine i umijeću naših predaka prije svega osvrćući se na rudarske aktivnosti koje su zaslužne za tehnološki razvoj ljudske civilizacije. Kasnije, rudarstvo čini neraskidivu sponu s raznim viteškim i ostalim udruženjima i sve do danas predstavlja interes mnogih institucija u direktnoj je sponi s raznim znanstvenim disciplinama.
Radi se o jednom iznimno složenom projektu koji je zahtijevao istraživački rad, osvrt na povijesne činjenice ali i sve ostale aktivnosti u materiji po vremenskoj vertikali do današnjih dana.
Osim povijesnih spoznaja i novih otkrića u monografiji su prikazani projekti i aktivnosti realizirani pod okriljem TZ grada Ivanca i udruge Ivanečki vitezovi u razdoblju 2006.-2017. na rudarsku i srednjevjekovnu temu.
Knjiga sadrži osnovna poglavlja s mnoštvom fotografija (460) i tekstovima suradnika na čemu najsrdačnije svima zahvaljujemo. Odabir od nekoliko tisuća novih fotografija, učinio je suradnički i urednički tim.
Monografija je tvrdo ukoričena, tiskana na 200 stranica, format A4 i sadrži 19 tematskih cjelina, a dio tekstova je prevedeno na engleski jezik.
Posebno nas raduje što smo monografiju promovirali u Europskoj godini baštine
Prilikom predstavljanja knjige osigurani su besplatni primjerci za sve posjetioce.
Knjiga je svojevrsni pečat jednog minulog razdoblja, iz tog razloga je izrađen samo za ovu prigodu pravi pečat velikih dimenzija. Bila je to prilika koju su iskoristili svi posjetioci te na jedan nesvakidašan način obilježili sudjelovanje na predstavljanju.

Uz veliki odaziv posjetioca iz svih krajeva posebno nas raduju gosti i predstavnici prijateljskih udruženja s kojima imamo dugogodišnju suradnju i koje su bile prisutne: TD Suha Krajina-Žužemberk iz Slovenije, Društvo Cesarsko Kraljevi iz Ptuja, Keglevičeva straža-Kostel, Varaždinska husarska garda i Varaždinska građanska garda. Najsrdačnije svima zahvaljujemo na odazivu !
Svakako imamo potrebu zahvaliti se svima koji su sudjelovali u pripremi monografije i realizaciji cijelog projekta.

Velika zahvala
Suradnicima u projektu i tisku knjige : Elizabeti Dolenec, Marini Držaić, Ljiljani Risek, Spomenki Težak, Anđelini Gotal, Vladimiru Huzjanu, Eduardu Kušenu i Franji Levaniću.
Uredništvu: Borisu Jagetiću Darabošu, Miloradu Batiniću, prof. Nataliji Vidaček Štiber ujedno i lektorici , Sanji Županić ujedno i prevoditeljici na engleski jezik.
Književnici Carmen Kukuljević Sakcinski-David za napisani Pogovor
Recenzetu monografije dr.sc. Vladimir Huzjan, voditelju Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu.
Gospodinu doc. art. Robertu Gečeku za zaslugu u oblikovanju naslovnice uz veliko sudjelovanje Borisa Jagetića Daraboša gosp. Darka Sajka i Grafičkog studija MIMI Ivanec gdje je napravljeno grafičko oblikovanje i tisak monografije.
Direktnim sudionicima u realizaciji cjelokupnog projekta: TZ grada Ivanca, gradu Ivanec i udruzi Ivanečki vitezovi, uz potporu Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma RH.
Zahvala i sponzorima koji su financijski pomogli realizaciju: Dubravku Posavec ispred tvrtke Solida d.o.o. Zagrebačkoj banci, Marinu Banu ispred tvrke Media bit d.o.o. Hotelu Orion i Varaždinskoj županiji.

Upućujemo Zahvalu svim prijateljskim udrugama i udruženjima kao i članovima udruge Ivanečki vitezovi, te svima koji su na bilo koji način doprinijeli i pomogli u realizaciji ovoga projekta.

Zahvaljujemo svim medijima koji nas prate svih ovih godina, posebno: Varaždinske vijesti, Ivanečke novine, Varaždinska televizija-VTV, časopis Turist plus, eIvanec, Varaždinski.hr, Radio Ivanec- Sjeverni FM, Radio Megaton i svima ostalim.

Ujedno velika zahvala na pomoči oko organizacije predstavljanja, prije svega gradu Ivancu, gradonačelniku Miloradu Batiniću, pročelnicama gospođama Ljiljani Risek, Marini Držaić i Ivančici Peharda višoj referentici za društvene djelatnosti. Hvala i voditeljici Vesni Matišić.

Još jedno svima najsrdačnije zahvaljujemo koji su na bilo koji način utjecali i pomogli u realizaciji ovoga projekta!

Više o svemu putem fotografija gosp. Zdenka Horvata i Tomislava Jagetića Daraboša uz veliku zahvalu na angažmanu.