Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

Novosti

Obilazak Ivanca

P1050007Povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, 14.01. 2018. građani Ivanca imali su priliku obići uži centar Grada u pratnji licenciranog turističkog vodiča, profesorice Mirjane Bračko.
Ovaj projekt „Upoznaj svoju zemlju“ organizira Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH), u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom. Riječ je o besplatnim turističkim vođenjima koja su se održala u više od 40 hrvatskih gradova i lokacija u kojima djeluju društva turističkih vodiča, odnosno članovi ZDTVH-a.
Tom prilikom je u Ivancu izvršen obilazak povijesnih i potencijalno turističkih lokaliteta.
Obilazak je započeo kod Gradske vijećnice, gdje je prof. Bračko nazočne podsjetila na okolnosti priznavanja Hrvatske koji se dogodio tijekom agresije srpskih paravojnih snaga i tzv. JNA, u vrijeme kada je oko trećine Hrvatske bilo okupirano.

Krenuli smo počevši od Gradske vijećnice dalje Nazorovom ulicom, do Zadružnog doma, zatim Vatrogasnog doma, pa dalje ulicom Đure Arnolda, a odatle u gradski park, te na arheološki lokalitet Stari grad Ivanec. Uslijedio je obilazak crkve i župnog dvora, pa zgrade prvog samoposluživanja, a razgledavanje je završilo obilaskom izložbe Tomislave Turčin u Muzeju planinarstva, koju je nazočnima opisno približila povjesničarka umjetnosti i arheologinja, Ivančica Peharda.
Prof. Bračko putem je iznosila više i manje poznate povijesne činjenice i narodna vjerovanja o svakom lokalitetu kod kojega bi se zastalo, a njezino je stručno izlaganje nadopunjeno i nekim saznanjima samih sudionika pohoda.
Prisutni sudionici ove nesvakidašnje ekspedicije nisu krili svoje zadovoljstvo te su izrazili potrebu za što češćim takvim šetnjama i upoznavanje naše sredine. Na kraju, stanovnici svakog grada najbolji su ambasadori turizma i sveopće promocije Hrvatske.
Slijedeći turistički obilazak u suradnji s Turističkom zajednicom grada Ivanca bit će, najavila je prof. Bračko, krajem veljače u povodu Dana turističkih vodiča, a ići će se putem gdje su bili poznati ‘Ivanečki mlinovi’.
Ovo lijepo događanje podržala je Turistička zajednica Grada Ivanca, a svakako ćemo i u budućnosti aktivno sudjelovati i podržavati slične manifestacije i projekte.