Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

Novosti

Obljetnica prvog samoposluživanja u Ivancu

samoposluzivanje  (3)Na današnji dan u Ivancu je 17. prosinca 1956., otvoreno prvo samoposluživanje na prostoru Jugoistočne Europe. Čini se gotovo nevjerojatnim fenomenom da je Ivanec imao samposlužnu trgovinu prije nego veliki gradovi u čitavom ovom dijelu Europe. To je povijesni datum za trgovinu općenito na europskoj razini.

Već izdaleka se nad dovršenom trgovinom vidio natpis: “Samoposluživanje”. Na jednim vratima pisalo je ulaz, a na drugima izlaz, što pokazuje da je već tada postavljen standard koji se koristi i do danas. Ideja samoposluživanja došla je od čelnika tadašnjeg Ivanečkog magazina, Andrije Severa i Stjepana Putareka.
Prostiralo se na 70 četvornih metara i do sredine 1957. radilo se dvokratno, a zatim non-stop . Prvi poslovođa je bio Adam Brusar, a pomoćnik Dragutin Hudoletnjak.
Svojevremeno prilikom obilježavanja 50. obljetnice izradili smo na nekadašnjim papirnatim vrećicama kojih više nema na tržištu, to jest na njih smo aplicirali prigodni žig obilježavanja obljetnice. Također određenim radnjama isto smo primijenili prilikom obilježavana 55. Obljetnice (dopisnica, dopunska poštanska marka-„pepeljuga“) Isto predstavlja mali integralni dio cjelokupnog projekta na tragu revitalizacije Samoposluživanja i prve Putujuće trgovine u Ivancu.
Mali podsjetnik u fotografijama.