Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

Novosti

Predstavljanje projekta, knjige i turističke brošure „IVANEČKI MLINOVI“

DSC 3953U ivanečkom Muzeju planinarstva u petak 21. travnja održana je prezentacija projekta postava interpretacijskih ploča na 20 lokacija, predstavljanje knjige i popratne turističke brošure o Ivanečkim melinima.
Na predstavljanju i prezentaciji muzejska dvorana bila premala da primi mnoštvo posjetitelja iz Ivanca, Varaždina i Zagreba. Pozivu su se odazvali gradonačelnik Milorad Batinić, njegovi zamjenici Branko Putarek, Čedomir Bračko, predsjednik Gradskog vijeća Edo Rajh, gospodarstvenici, predstavnici ustanova i nasljednici nekadašnjih mlinova.

Nakon pozdravnog govora v.d. ravnateljice Muzeja, gđe. Marine Držaić, knjigu je predstavio Miran Bojanić Morandini, ravnatelj gradskog muzeja Varaždin, te je istaknuo da je knjiga izrazito zanimljiva i poučna i ne ispušta se iz ruku do kraja. Primijetio niz starih mlinarskih riječi i predložio da se napravi pojmovnik-mlinarski rječnik. Čestitao autoru na realizaciji i uloženom velikom trudu i istraživačkim radnjama. O projektu i knjizi osvrnula se gđa. Elizabeta Dolenec, direktorica Tz Varaždinske županije. Istaknula je veliku važnost ovoga projekta kao i realizaciju prijašnjih za turistički u kulturni razvoj grada Ivanca ali i Županije. Zahvalila je autoru na velikom osobnom doprinosu i trudu za čitavo proteklo razdoblje.
Gradonačelnik grada Ivanca gosp. Milorad Batinić zahvalio je autoru na intenzivnim radnjama u proteklom razdoblju u cilju realizacije projekta i knjige. Podrška Grada nije upitna kod takvih kvalitetnih projekata te će se nastaviti aktivnosti po toj osnovi.
Autoru knjige lijepe riječi pohvale uputila je praunuka Ivana Kukuljević Sakcinskog, gđa. Carmen Kukuljević Sakcinski-David koja živi u Londonu od 1960. i sama autorica nekoliko knjiga. Samim time projekt i knjiga dobivaj veliko značenje na našim prostorima. Izrazito lijepe riječi pohvale pročitala je prof. Ivana Matić ujedno voditeljica čitave svečanosti.
……“Da, velite da nestaju one naše male bijele hižice i dvorišta i da je to žalosno i zato ste mi vi bliski. Dobro je shvatiti i prihvatiti da se život promjenio, i to je dobro. Ali treba i te kako sačuvati sve ono staro za mlađe naraštaje i na tome smo Vam svi mi zahvalni…
Zahvaljujem Vam što lijepo i puno pišete o mojoj obitelji.. Želim Vam i dalje mnogo uspjeha i da Vam sredina u kojoj živite to pokazuje.
Od srca Vam zahvaljujem u ime mojih predaka, a pogotovo mog tate i mog dragog brata.
Uz najljepši pozdrav Vaša , Carmen Kukuljević Sakcinski-David….“
p.s Srdačan pozdrav svim ljudima u Ivancu!

U sklopu Tz grada Ivanca, autor projekta i knjige Boris Jagetić Daraboš prezentirao je sve važne činjenice oko realizacije ovog jedinstvenog projekta u našoj Županiji ali i Hrvatske.
Autor je istaknuo da samom realizacijom projekta, knjige te turističke brošure dobiva se jedan zaokruženi kulturno turistički sadržaj dostupan svim posjetiocima 365 dana. Napomenuo je postojanje jedne kvalitetne spone na temeljima prošlosti prilagođeno današnjim uvjetima. Jedan od primarnih ciljeva je također utjecaj na promišljanje današnjih nasljednika preostalih mlinarskih objekta na potoku Bistrica na revitalizaciju kao i valorizaciju te stvaranje novih vrijednosti i sadržaja. Samim time je realizirana I faza projekta te se nastavlja s II fazom a to je prva tematska edukativna šetnica „Ivanečki mlinarski put“ te je baš na taj dan projekt apliciran prema Hrvatskoj turističkoj zajednici.
Stjecajem okolnosti predstavljanje je održano na dan-periodu obilježavanja Noći knjige što je dodatno oplemenilo sadržaj manifestacije i na neki način direktno uključivanje i u taj projekt s ivanečkog područja.
Sam kraj svečanosti upotpunjen je spontanom reakcijom-recitacijom dviju pjesma gosp. Friščića koji živi u Zagrebu, a inače bio nastavnik u Ivancu.
Autor se na kraju zahvalio svima koji su sudjelovali na bilo koji način u realizaciji ovoga projekta, gradu Ivancu, gradonačelniku Miloradu Batiniću, Hrvatskoj turističkoj zajednici, svim kazivačima, suradnicima i nasljednicima mlinova.
Sama svečanost završila je degustacijom autohtonim domaćim proizvodima od ivanečkog brašna što su pripremile članice Udruge građana Prigorec.
Svima najsrdačnija zahvala koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji projekta i izdavanju knjige „Ivanečki mlinovi/melini“


Foto: Zdenko Horvat, Tomislav Jagetić Daraboš